Обратно към пълната версия на статията »

МОСВ: Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

МОСВ: Възможни са краткотрайни повишения на речните нива
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможни са краткотрайни повишения на речните нива. За това предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предаде БГНЕС. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) в следобедните часове и до полунощ ще се развива купесто -дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на места интензивни. Количествата между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони и над 20 - 25 л/кв.м. Ще има условия и за градушки.

В неделя на места ще има краткотрайни валежи. Количествата на валежите за денонощие - между 5 и 15 л/кв.м, на отделни места до около 20 л/кв.м. През нощта срещу понеделник превалявания са възможни в източните райони, а през деня, на много места в страната. Количествата - между 5 и 15 л/кв.м., в отделни райони до 20-25 л/кв.м. През следващите 2 дни в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения на водните нива в целия Дунавски басейн. 

За модела за водосбора на р. Искър прогнозираните водни количества на 4 и 5 юни ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес ще има незначителни повишения на водните нива на реките във водосборите на р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, както и повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. За модела за водосбора на р. Янтра прогнозира прогнозираните водни количества за 4, 5 и 6 юни ще бъдат над средномногогодишната стойност. Днес и утре са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките: Росица, Янтра над Габрово. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. За модела за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 4, 5, 6 и 7 юни ще бъде над средномногогодишната стойност.

Днес и през следващите 2-3 дни във водосбора са възможни краткотрайни повишения, като по-значителни се очакват да бъдат в периода 6-9 юни. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Днес в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на речните нива в Черноморския басейн. По-съществени повишения са възможни при южночерноморските реки: Камчия – долно течение, Ропотамо, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека. На 5 юни нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществена промяна. На 6 юни, вследствие на прогнозирани валежи са възможни нови краткотрайни повишения.

Днес и през следващите 2 дни в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива и в Източнобеломорски басейн, като по-съществени могат да бъдат във водосборите на реките Тунджа – горното течение над яз. Жребчево, Марица – горното течение и по родопските и старопланински притоци, Арда – горното и средното течение. Водните нива в долното течение на р. Тунджа ще се задържат високи.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водното ниво на р. Тунджа при Ямбол е над жълтия праг за предупреждение и се очаква да се задържи над него през следващите дни. Водното ниво на р. Тунджа при Елхово плавно се понижава и се очаква да спадне под оранжевия праг за тревога в ранните часове на 5 юни.

През следващите дни нивото ще остане над жълтия праг за предупреждение. Системата прогнозира още, че водното количество на р. Бяла при Смолян има вероятност да премине над жълтия праг на внимание в следобедните часове на 4, 5 и 6 юни. Водното количество на Неделинска река при Неделино има вероятност да премине над жълтия праг на внимание в следобедните часове на 6 юни.

Днес и през следващите 2 дни са възможни краткотрайни повишения на нивата и в Западнобеломорския басейн в резултат на валежи. В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения, обясняват от МОСВ.

 

#МОСВ #НИМХ - БАН #реки #водосбор #басейн #облачност #валежи #гръмотевици