Обратно към пълната версия на статията »

Гърция доближава до заветната цел – деблокирането на транша от 7,5 млрд. евро

Гърция доближава до заветната цел – деблокирането на транша от 7,5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция доближава до заветната цел – деблокирането на транша от 7,5 млрд. евро, след като правителството в Атина отстъпи, а парламентът с гласовете на депутатите от управляващата коалиция гласуваха поисканите от кредиторите допълнителни корекции и промени в мерките за икономии, за да може да стартира процедурата по превода на парите.

Това е станало, след като шефът на Европейската централна банка Марио Драги е дал да се разбере, че ако не бъдат гласувани предписаните от кредиторите мерки, банката няма да пристъпи към приемане на гръцки облигации като гаранция за рефинансиране на гръцките банки.

Промените, приети от гръцкия парламент, включат мерки за икономии, с които правителството се надява да отключи обещания жизненоважен транш за страната. Те се отнасят до пенсионната система, до социални помощи за пенсионерите, до орязване на доходи в държавния сектор, до „лошите кредити“ и до поисканата от кредиторите ускорена приватизация на енергийния регулатор АДМИЕ.

Приетите промени идват, след като миналия месец Гръция одобри нови повишения на данъци и такси, които имат за цел да намалят разходите на правителството. В понеделник се очаква кредиторите да финализират своята оценка за гръцката програма и да стартира процедурата по отпускането на транша от 7,5 млрд. евро.

Предвидено е извънредно заседание на Европейската работна група за Гърция, на което да бъде ратифицирана оценката на кредиторите. Непосредствено след това ще започне изплащането на транша от Европейския стабилизационен механизъм.

 

 

 

#Гърция #транш #кредитори #Парламент #банки #данъци #такси #правителство #разходи