Обратно към пълната версия на статията »

Икономист: Българските облигации няма да постигнат целта си

Икономист: Българските облигации няма да постигнат целта си
Според Хю от съществено значение за България и за всички държави, които ще търсят финансиране чрез облигации, е какво ще се случи в Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България най-вероятно ще успее да пласира емисията облигации, с които възнамерява да се появи на пазарите след 10-годишно отсъствие, но едва ли ще постигне целта си за доходност под 4%, според макроикономиста от Барселона Едуард Хю.

В интервю за предаването „ИконоМикс“ той заяви, че е добре да се побърза с предлагането на книжата, за да се използват сравнително по-спокойните условия на пазарите, предаде darikfinance.bg.

Според Хю от съществено значение за България и за всички държави, които ще търсят финансиране чрез облигации, е какво ще се случи в Гърция и дали ще има проблеми между Гърция и еврозоната.

Според личната му прогноза в края на годината финансовите пазари няма да са по-спокойни, отколкото са в момента. Причината за това е, че най-лошото от гръцката криза все още не е дошло.

По думите му съществува опасност още при първия преглед на МВФ, който ще провери през юни как Гърция изпълнява ангажиментите си след получената финасова помощ, да последва отказ от предоставянето на следващите траншове.

Това ще доведе до колапс на правителството в южната на България съседка, защото то няма да може да изплаща пенсии и заплати, посочва макроикономистът.

При ескалация на напрежението може да се стигне до сценарий, при който централната банка на Гърция ще започне да печата евро и да ги вкарва в банковата система. Това би довело до изключването на Гърция от еврозоната, което би било много опасно, добави Хю.

Той обърна внимание и на това, че „криза“ не е най-правилният термин, с който може да се опише ситуацията, в която Европа се намира в момента.

„Това състояние няма да отмине. Това се превръща в начин на живот и онези, които очакват нещата да се оправят и да тръгнат постарому, ще останат разочаровани“, убеден е Едуард Хю.

#облигации #България #Гърция #Едуард Хю #икономист #Европа