Обратно към пълната версия на статията »

Die Zeit: Клането на арменците в Османската империя: да, геноцид е!

Die Zeit: Клането на арменците в Османската империя: да, геноцид е!
БГНЕС
A A+ A++ A

Не се случва често Франк-Валтер Щайнмайер да отстъпи по въпрос за външната политика. Той се опита да предотврати планираната резолюция на Бундестага, в която престъпленията, извършени срещу арменците в Османската империя в периода 1915-1916 г., са определени като "геноцид". Според германския външен министър е неразумно да се застрашава "много чувствителното" сближаване между турци и арменци с едно такова решение, каквото е това на парламента в Берлин.

Но Щайнмайер не надделя. Този четвъртък ХДС/ХСС, ГСДП и "Зелените" ще се произнесат по резолюцията, която наелектризира още със заглавието "Възпоменание и отдаване на почит на жертвите на арменския геноцид и други християнски малцинства в годините 1915 г. и 1916 г.", коментира националният ежедневник Die Zeit.

Решението на Бундестага е неудобно и за германския канцлер Ангела Меркел. Защото споразумението за бежанците, което Брюксел постигна с Анкара през март тази година, все още е от изключителна важност, и по-лошото - в опасност. Никой не може да предскаже как държавният глава на Турция ще реагира на резолюцията.

В телефонен разговор, проведен във вторник, Ердоган предупреди Меркел, че на карта са поставени двустранните отношения между Анкара и Берлин. Дори новият турски премиер Бинали Йълдъръм протестира в разговор с германския канцлер против "безпочвената и несправедлива присъда" в резолюцията.

Но волята на народните представители в Берлин е друга и изглежда, че нищо няма да я промени. Да, геноцид е!

#Щайнмайер #Меркел #геноцид #арменците #Ердоган