Обратно към пълната версия на статията »

''Росатом'' приключи с модернизацията на един от реакторите на АЕЦ Козлодуй

''Росатом'' приключи с модернизацията на един от реакторите на АЕЦ Козлодуй
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Росатом“ е приключил с модернизацията, необходима за продължаването на живота на един от реакторите в българския АЕЦ „Козлодуй“, предаде Reuters.

България е започнала модернизацията на два съветски атомни реактора, струваща 360 милиона евро, за да може те да бъдат експлоатирани още 30 години. Продължаването на операционния им живот е част от усилията на България да избегне увеличаването на цените на електроенергията. 

АЕЦ „Козлодуй“ има два 1000-мегаватови реактора, които произвеждат около 30% от електрическата енергия в страната. София е наела консорциум воден от отделенията на „Росатом“ „Росенергоатом“ и „Русатом“, както и френската енергийна компания ЕДФ за извършването на проекта. 

От „Русатом“ съобщиха, че техническата работа по Блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“ е приключена и че ще предоставят документите, които ще позволят на енергийния регулатор да увеличи срока на лиценза на реактора. От там е съобщено също, че Блок 6 ще бъде модернизиран по време на летния период на поддръжка.

„Посрещаме всички крайни срокове по работата по Блок 5 и Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй“, заяви първият заместник директор на „Русатом“ Дмитрий Пашевич.

#Козлодуй #АЕЦ #България #Росатом #реактор