Обратно към пълната версия на статията »

Юнкер към Ердоган: Да не си помисля да отменя сделката за бежанците

Юнкер към Ердоган: Да не си помисля да отменя сделката за бежанците
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди турския президент Реджеп Ердоган „да си помисли втори път“ преди да обърне гръб на споразумението между Анкара и Брюксел за ограничаването на миграцията.

Ердоган „трябва да си помисли втори път, преди да заяви, както вече казаха някои от неговите министри, че сделката не е осъществима“, заяви Юнкер. По-рано външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу посочи, че споразумението ще бъде прекратено, ако ЕС не изпълни своите ангажименти за визова либерализация. Броят на мигрантите, които пристигат в Гърция, намаля драстично, след като ЕС постигна договор с Турция в края на март, според който Турция ще приема незаконните мигранти от Гърция. За всеки върнат мигрант от Гърция ЕС ще взима от Турция един сирийски бежанец.

Анкара обаче заплаши да се откаже от споразумението, ако Брюксел не разреши турски граждани да пътуват без визи на територията на по-голяма част от съюза още тази година. Юнкер посочи още, че, ако Турция напусне споразумението Ердоган ще трябва „да обяснява на младите турци, на бизнесмените, журналистите и на другите защо те са ограничени до турската територия“. Председателят на ЕК заяви също, че турският президент ще трябва да обясни и това, че „той е причината, заради която турците не могат да пътуват свободно в Европа“.

„Имах приятелски отношения с президента Ердоган дълго време, но те сега са бурни“, призна Юнкер, който допълни, че амбициите на Турция да се интегрира в Европа са отслабнали през последните две години. Той заяви също, че Брюксел разчита на това, че Анкара ще изпълни всички 72 условия за безвизови пътувания, в това число и спорните промени на антитерористичното си законодателство.


#Ердоган #Турция #ЕК #ЕС #бежанци