Обратно към пълната версия на статията »

Евродоклад за наркотиците' 2016: Стари дроги се връщат, новите настъпват мощно

Евродоклад за наркотиците' 2016: Стари дроги се връщат, новите настъпват мощно
БГНЕС
A A+ A++ A

Все по-сложен става проблемът с наркотиците в Европа, става ясно от 21-ия Европейски доклад на Центъра за мониторинг на наркотици и наркозависимости към ЕС, изнесен току що в Лисабон, предаде специалният пратеник на БГНЕС в португалската столица Веселина Божилова. Предизвикателство са стимулантите, новите психоактивни вещества, злоупотребата с лекарства и проблемната употреба на канабис. В същото време хероинът и опиоидите са причина за най-много от смъртните случаи, а на пазара в много страни се завръща с нови качества познатият от миналото MDMA или екстази.

Европейският доклад за наркотиците се изготвя всяка година и съдържа обобщени данни от последните две предишни. Целта му е да очертае с подробности актуалната ситуация, за да насочи европейската политика в тази сфера. Освен страните, членки на ЕС, които предоставят данни, в него е включена информация и от Норвегия и Турция. Какво показва последният анализ.

Стари и нови наркотици

Популярен наркотик в средата на първото десетилетие от 21 век, екстази беше отстъпил назад, но последните данни сочат нов връх в потреблението. Разширява се и кръгът на потребителите, предимно сред младите хора. Началото на тази тенденция е преди две години, когато Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркозависимостите и Европол отправят предупреждение за общественото здраве- новото екстази е по- силно, предлага се чрез интернет и може да доведе до остра интоксикация. Екстази е посочено като „ сериозна нововъзникваща заплаха” в доклада.Новите наркотици, познати у нас под името „ дизайнерски дроги” са другият голям, и все още неизследван достатъчно риск.

В доклада младите хора, които обикновено ги употребяват, са оприличени на опитни мишки за производителите. Системата за ранно предупреждение на ЕС е отправила от началото на 2014 година 34 предупреждения за опасност във връзка с общественото здраве във връзка с новите наркотици.

Броят и типовете растат лавинообразно, в момента се наблюдават над 560 вида. През 2015-та новопоявилите се вещества са 98. Преобладават синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони. Разпространяват се най- често чрез интернет. Високата токсичност е факт. През февруари тази година Европейският център за мониторинг предупреди за риска от синтетичния канабиноид MDMB-CHMICA. С него са свързани 13 смъртни случая и 23 случая на остра интоксикация без смъртен изход.

Друг нов наркотик- синтетичният катинон alpha-PVP, който е мощен стимулант, доведе до почти 200 случая на остри отравяния и над 100 смъртни случая от 2011 година насам, се казва в доклада. У нас имаше няколко случая на остра интоксикация сред ученици в Стара Загора и затворници от Софийски централен затвор. Смъртен случай на момиче от Шумен така и не стигна до посочване на конкретното прието вещество- формулата му така и не е заложена за сравнително изследване.

Смъртоносни свръхдози

6800 смъртни случая са настъпили в резултат на свръхдоза в ЕС през 2014, сочи докладът. Основна причина в повечето е хероинът и други опиоиди. Броят на фаталните изходи се е увеличил спрямо предишната година, а най- често жертва са хора, употребяващи опиати на възраст между 35 и 50 години. Срещу свръхдоза от хероин има лекарство- налоксон.

В редица държави от Европейския съюз то вече се предоставя на употребяващите опиати в рамките на схеми за лечение и на техните близки във формата на готова заредена спринцовка или инхалатор. В България лекарството е достъпно само на медицинските служби за Спешна помощ. Наред с хероина, честа причина за смъртта са синтетичните опиоиди, които се използват за заместваща терапия- метадон, бупренорфин. Точно те са водеща причина за смъртни случаи в страни като Ирландия, Франция, Финландия, Обединеното кралство.

Един от фокусите на анализа на Европейския център за мониторинг е именно предотвратяването на достъпа на тези препарати на черния пазар. Не само хероинът и заместителите му са причина за спешните случаи- нерядко в страните от ЕС се посочват стимуланти и канабис. През 2014 година на лечение за употреба на незаконни наркотици в страните от ЕС плюс Норвегия и Турция са постъпили на лечение общо 1.5 млн души.

680 000 в посочените страни са получили заместваща терапия- метадон или бупренорфин. Сериозен проблем пред лекуващите е съчетаната употреба на различни наркотици и наличието на психично заболяване. Повишаването на средната възраст на търсещите лечение също прибавя нови аспекти в цялостната терапия.

Стимуланти

Макар и стимулантите да са най- популярни в момента в Европа, има регионални различия спрямо употребата им, се казва в доклада. Кокаинът остава най- разпространен в страните от Западна и Южна Европа. В Северна и Източна Европа най- употребявани са амфетамините и метамфетамините. Все повече хора търсят лечение от последиците на употребата на стимуланти. В последното десетилетие в Европа пациентите, които за пръв път постъпват на лечение и посочват като причина стимуланти, са с 50 % повече в сравнение с миналото. Почти половината от пациентите, постъпили на лечение през 2014 година, си инжектират амфетамините. Това повишава риска от инфекциозни заболявания.

Една от малкото добри констатации на Европейския доклад за наркотиците, се отнася до разпространението на ХИВ сред употребяващите наркотици чрез инжектиране. През 2014 година с тази диагноза в страните от ЕС са регистрирани 1 236 случая и това е най- ниското ниво от повече от десетилетие. През 2015 година се наблюдават няколко локализирани епидемични взрива на ХИВ сред маргинализирани групи в Ирландия, Люксембург и Обединеното кралство. Като причина се посочва именно инжектирането на стимуланти.

Канабис  

16.6 млн. млади хора на възраст между 15 и 34 години в Европа са употребили канабис в последните 12 месеца, твърди европейският доклад. Има признаци за нарастване на употребата в млада възраст. Около 1% от възрастните европейци употребяват канабис ежедневно. Силата на действие на растението във вид на трева и на смола е по- голяма в сравнение с миналото и това може да повиши рисковете пред употребяващите. Чувствително нараства броят на хората, които търсят лечение заради канабис. Ако през 2006 година постъпилите за пръв път на лечение заради канабис са били 45 000, то през 2014 г те са вече 69 000.

Според Европейския център за мониторинг на наркотиците това увеличаване е свързано с промени в равнищата на употреба и интензивна употреба, наличието на по- увреждащи продукти, различните практики за насочване към лечение и нарастване на достъпността на лечението. Канабисът е най- често конфискуваният наркотик в Европа, три четвърти от всички задържани количества.

България

1 530 зависими от опиати - хероин и метадон, са постъпили на лечение в България през миналата година, 207 от тях - за първи път. 3 414 са пациентите на метадоновите програми.

Данните за екстази - MDMA сочат, че тенденцията за неговото бурно завръщане в Европа все още не ни засяга сериозно. Едва трима от всички постъпили на лечение изобщо сочат него за основен наркотик, двамата от тях влизат за първи път да се лекуват. 58 пациенти са предприели лечение заради канабис.

Данните за смъртните случаи от наркотици у нас през 2015 година в Статистическия справочник към Европейския доклад сочат 15 души. 46 са новодиагностицираните с ХИВ наркозависими. Чрез специализирани програми у нас са раздадени близо половин милион спринцовки. Полицейските акции през 2015 година са довели до конфискуването на 940 кг хероин, 27 кг кокаин, 216 кг амфетамини и 148 кг екстази на таблетки.

Таблицата не съдържа данни за канабиса, който иначе е най-често задържаният наркотик. Пътят на хероина и противодействието на неговия трафик са ясно различими в схемата на конфискациите. Най - големи количества са задържани в Турция - 12 756 кг, Гърция - 2 528 кг, следва България. Но прави впечатление и друго - броят на полицейските акции, завършили с конфискация на хероин, у нас е 137. В Турция те са 7 008, в Гърция - 2 277.

Европейският доклад за наркотиците 2016 опосредствено дава и друго познание за ситуацията у нас. В страните, които имат изградена сериозна мониторингова система, като в Северна Европа, например, данните и за употребяващи, и за смъртни случаи са по-високи от другите страни. Това навежда на мисълта, че липсата на подобна система у нас не дава възможност да се види цялостната картина.

В повечето държави от ЕС наказателното правосъдие насочва към лечение по-голямата част от пациентите. В Унгария, например, 74% от насочените за лечение за употреба на канабис, са посочени от този източник. В различните държави схемите за пренасочване на извършилите нарушения на законите във връзка с наркотиците от система за наказателно правораздаване към програми за лечение са различни- от пряко разпореждане на съда вместо ефективна присъда да се постъпи на лечение до условна присъда при положение, че нарушителят предприеме лечение. В някои държави се постановява лечение и преди да се стигне до съда, в по- ранни етапи. В България подобни мерки не съществуват, макар граждански организации да настояха за тях още преди десет години

#наркотици