Обратно към пълната версия на статията »

Рекордна глоба ще бъде наложена за картел при камионите

Рекордна глоба ще бъде наложена за картел при камионите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз подготвя налагането на най-голямата антимонополна глоба в историята си и решението може да бъде обявено до няколко седмици. То ще засегне производители на камиони, които ще бъдат обвинени, че са се договаряли да фиксират цените и са забавяли въвеждането на нови технологии за намаляване на емисиите от вредни газове, съобщи "Файненшъл таймс".

Изданието припомня, че първоначалното обвинение в картел бе отправено от еврокомисар Маргрете Вестагер през 2014 г.срещу 6 от най-големите производители: DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN и Volvo/Renault in 2014.

Сега четири от тях са заделили в очакване на глобата средства, достигащи 2.6 млрд. долара, заради действията им в периода 1997 - 2001 г. Това е почти два пъти повече от санкцията от 1.4 млрд. долара срещу производителите на кинескопи за телевизори и монитори от 2012 г. MAN (контролирана от Volkswagen Group) ще избегне санкция, защото е разкрила пред властите подробности за схемата.

Подозренията са, че тя е обхващала компаниите, които практически контролират целия пазар в ЕС, където по пътищата се движат около 600 000 камиона. 

 

#Европейски съюз #глоба #монопол #санкции #картел #пазар #ЕС #пътища #вредни газове