Обратно към пълната версия на статията »

Евролибералите: Гърция е изпълнила само 15% от споразумението, защо й давате пари?

Евролибералите: Гърция е изпълнила само 15% от споразумението, защо й давате пари?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция реално е изпълнила само 15% от условията на международните кредитори за отпускане на нови заеми и още толкова – частично.

Две трети от изискванията не са спазени, заяви лидерът на европейските либерали и член на Европейския парламент Ги Верхофщат, след като финансовите министри от Еврогрупата одобриха нов заем 10,3 млрд. евро, позовавайки се на послушанието на властите в Атина.

Правителството на Алексис Ципрас си спечели одобрението на кредиторите като в последните седмици прокара през парламента пенсионна реформа, приватизационен фонд, нова приходна агенция и повиши данъците върху доходите. Европейските либерали обаче твърдят, че гръцкият парламент приема закони, които след това не се прилагат или се променят и обезсилват с постановления на правителството. Независимите органи, които трябва да контролират властта, се държали с членове с изтекли мандати, а когато биват подменяни, това ставало с политически назначения.

Така властите в Атина отчитали активност, а на място нищо не се променяло. Данъчният кодекс е бил променян 17 пъти за 18 месеца, а данъчният процесуален – 10-кратно. Шефът на бюджетната комисия на Европарламента Жак Атали, пък съобщи, че промените, които целят повишаване на събираемостта от имотни данъци са не изпълними, тъй като в Гърция няма регистър на недвижимата собственост и не се знае кой какво притежава и дължи.

Те обвиниха и европейските институции, че гледат формално и „чисто математически“ на показателите, без да следят дали от тях има ефект. Това според Верхофщат се дължало на липса на политическа воля и на нежеланието да се критикува Гърция като равноправен член на ЕС и да не се смущават световните финансови пазари.

Либералите прогнозираха, че третата спасителна програма на международните кредитори, която се изпълнява в момента не работи, защото не може да събуди гръцката икономика, която се очаква да изпадне в рецесия тази година. 

#Гърция #кредитори #заеми #Алексис Ципрас #Парламент #пенсионна реформа #Европарламент #Жак Атали #данъци #имот