Обратно към пълната версия на статията »

Ръст в продажбите на мебели и техника през март

Ръст в продажбите на мебели и техника през март
Най-голям ръст през март е имало в продажбите на битова техника, мебели и други стоки за бита – с 4.6%. Снимка: morguefile.com
A A+ A++ A

Промишлеността и търговията отбелязаха ръст през март, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През март 2012 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.0% в сравнение с февруари 2012 година. На годишна база има спад от 3.2% спрямо съответния месец на 2011 година.

Най-голям принос за месечния ръст имат производството на изделия от други неметални минерални суровини – нарастване с 34.0%, хартия и картон – с 25.0%, химични продукти – с 15.1%, напитки – с 9.6%, електрически съоръжения – с 6.8%.

В същото време прави впечатление, че при производството на лекарства, което досега бележеше устойчиво висок ръст, има спад от 2.8%.

Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 3.9% в сравнение с предходния месец. На годишна база има понижение с 1.8 на сто.

Най-голям ръст през месеца е имало в продажбите на битова техника, мебели и други стоки за бита – с 4.6%.

През април пък „Техномаркет“ отчете бум на продажби заради великденско намаление – 15 млн. лв. само за два дни по Великден, по данни на „Капитал“.

В строителството има увеличение както на месечна (1.8%), така и на годишна база (2.1%), съобщава НСИ.

#Националния статистически институт #НСИ #търговия #Техномаркет #Великден