Обратно към пълната версия на статията »

Фондът за гарантиране на влоговете взима 600 млн. евро кредит от ЕБВР и Световната банка с държавна гаранция

Фондът за гарантиране на влоговете взима 600 млн. евро кредит от ЕБВР и Световната банка с държавна гаранция
БГНЕС
A A+ A++ A

Заеми за общо 600 млн. евро ще бъдат получени от Фонда за гарантиране на влоговете. Те са държавно гарантирани, заради което правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира споразуменията.

Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка ще отпуснат два заема и двата в размер на по 300 млн. евро на Фонда за гарантиране на влоговете. Общата сума от 600 млн. евро може да бъде гарантирана от държавата, според записано в бюджета за тази година. Тъй като това е много голяма гаранция, правителството ще поиска одобрението на парламента чрез ратификация на споразуменията. Парите ще осигурят по-голяма финансова независимост на фонда, допълват от правителството. 

С друго свое решение кабинетът одобри финансовата рамка за първите три месеца. За този период има излишък от 1,8 млрд. лева, който е формиран от по-добрата събираемост на приходите, както и от възстановяване на европейски средства. От кабинета подчертават, че и разходите на хазната са по-малко спрямо първите три месеца на година по-рано. 

Междувременно нов дълг от 100 млн. лева под формата на държавни ценни книжа беше взет от финансовото министерство. Лихвите по новия дълг ще са по-ниски спрямо същата емисия през януари.



 

 

#фонд за гарантиране на влоговете #кредити #ЕБВР #Световната банка