Обратно към пълната версия на статията »

МКС вече има 100 000 обиколки на Земята

МКС вече има 100 000 обиколки на Земята
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международната космическа станция (МКС) направи своята 100-хилядна обиколка на Земята в понеделник, съобщиха от контролния център на станцията в Москва.

МКС се намира на 400 км. над Земята и се движи с впечатляващите 28 000 км. в час. По този начин тя прави една пълна обиколка на нашата планета за 90 мин. Нейната 100-хилядна орбита продължи от 7:35 до 9:10 часа московско време.

Съобщение на страницата на НАСА в „Туитър“ пък посочва, че МКС до сега е изминала общо 2,6 млрд. мили, което е приблизително 10 отивания и връщания до Марс.

“Това е значително постижение и е благодарение на международното партньорство между Европейската космическа агенция, Русия, Канада, Япония и САЩ“, посочи американският инженер Джеф Уилямс в обръщение от борда на МКС.

Това е трета мисия на станцията за Уилямс, който се намира там заедно с американския астронавт от НАСА Тимъти Копра, британецът Тим Пийк и руснаците Юри Маленченко, Алексей Овчинин и Олег Скрипочка. Първата част от МКС, наречена „Заря“, беше изстреляна в космоса преди повече от 17 години, на 20 ноември 1998 г. От само два модула станцията се разраства до цели 15, като от 2000 г. на нея постоянно има екипаж. От своето създаване до сега общо 226 души от 15 държави са посетили МКС. Станцията трябва да остане в експлоатация до 2024 г., след като всички участващи в проекта страни, с изключение на ЕС, се съгласиха да продължат финансирането си за нея до тогава. 


#МКС #Земята #обиколка #Русия #САЩ #НАСА #планета