Обратно към пълната версия на статията »

Почина бащата на сугестология Георги Лозанов

Почина бащата на сугестология Георги Лозанов
Още през 60-те години на миналия век проф. Георги Лозанов спечели признание в научните среди по цял свят като създател на науката сугестология. Снимка: sl-news.sliven.net
A A+ A++ A

Известният психиатър и психотерапевт проф. д-р Георги Лозанов е починал на 86-годишна възраст в Сливен на 6 май, съобщи БТА, позовавайки се на личната му сътрудничка Ванина Бодурова.

Още през 60-те години на миналия век проф. Георги Лозанов спечели признание в научните среди по цял свят като създател на науката сугестология и специалната методика за обучение, наложила са най-вече в усвояването на чужди езици известна като сугестопедия или още десугестивно обучение.

В основата си, науката, създадена от проф. Лозанов и последващата я методика на обучение се противопоставя на внушението и хипнозата като потискащи човешкия потенциал.

Неговата теория и базираната на нея учебна система залагат на освобождаването на наложените исторически норми за ограничените възможности на човешкия мозък и едновременно с това се стимулират комплексно интересите, възприятията,интелектуалната активност, мотивацията и креативността на личността, така че да се постигне благоприятен цялостен ефект.

Пробивът на научната теория на проф. Лозанов и неговата методика е през 1965 г., когато е 39-годишен психотерапевт в ИСУЛ. Тогава се извършва операция на пациент като за обезболяване вместо упойка се използва сугестиране на пациента в будно състояние.

През 1978 г. сугестопедията е одобрена и препоръчана като по-добър метод за обучение на различни групи и по различни предмети от ЮНЕСКО и Педагогическата Академия на Виена, Австрия (1978).

Въпреки широката международна подкрепа, методът му е имал яростни противници у нас, в резултат на което след посещение на представители на ЮНЕСКО у нас проф. Лозанов е поставен под домашен арест. През 1984 г. видният учен е уволнен от поста на ръководител на Научно-изследователския институт по сугестология, който пък е закрит през 1991 г. Оттогава проф. Лозанов и неговият метод са осъдени на забрава.

Последните години от живота си проф. Лозанов прекара в Сливен, където, прикован в инвалидна количка продължаваше да изнася беседи и да води курсове

По негова молба на 13 февруари т. г. министърът на образованието Сергей Игнатов го посети в местния парк-хотел "Централ", където възрастният учен пребиваваше. Двамата водиха разговори за запазването на марката на обучението по неговата методика и на завършилите да се издават легитимни сертификати.

#Лозанов #обучение #методика