Обратно към пълната версия на статията »

ГДБОП разкри престъпна група лихвари, 7 години тормозели столичния „Филиповци”

ГДБОП разкри престъпна група лихвари, 7 години тормозели столичния „Филиповци”
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 12 май ГДБОП разбива групата за лихварство, тормозела жителите на столичния квартал „Филиповци”, които имали между от заеми от 100 до 5000 лв.

Успеха си представиха на съвместен брифинг МВР, ДАНС, ГДБОП и Специализираната апелативна прокуратура, на който бяха дадени и подробности от 17-часовата операция срещу нелегални мигранти в страната, проведена вчера.

Сума от над 1000 лв. се обезпечавала с имот или автомобил. Имотите обаче не се връщали, въпреки че кредитът е изплащан или изплатен. На длъжниците се обяснявало, че дължали още лихви.

За „офис” лихварите използвали автомивка – там от полицаите са намерили 5 000 лв. Намерени са и лични карти на длъжници и техни дебитни карти, от които групата теглела пари.

Задържани са 7 от общо 8-те членове на групата, а единият се издирва. Ръководител е Януш Йорданов.

Петима от групата са в ареста с мярка „задържане под стража”, а двама са с парична гаранция.

Защо органите на реда обвързаха акцията за лихварство и акцията от вчера за мигрантите?

Съвсем случайно антимафиотите намерили в къщата на Януш 30 бежанци, които се идентифицирали като иракчани и сирийци. В хода на находката станало ясно, че лихварите се били преквалифицирали и в каналджийство, набирали и шофьори, които да превозват бежанците по канали към Западна Европа.

Оказва се, че групата от 2014 г. е развивала каналджийската си дейност. А иначе от 2009 година тормозела с лихварство и изнудване жителите на „Филиповци”.

 

#ГДБОБ #Филиповци #организирана престъпна група #лихвари #заеми #каналджийство