Обратно към пълната версия на статията »

Москва ще получи достъп до данни за сметки на руснаци в 80 държави

Москва ще получи достъп до данни за сметки на руснаци в 80 държави
nalog.ru
A A+ A++ A

Федералната данъчна служба на Русия е подписала международно споразумение за автоматична обмяна на финансова информация. Това означава, че за руснаците ще стане по-трудно да укриват средства зад граница, включително в офшорни зони и територии със статут на данъчно убежище, съобщи РБК.

Става дума за многостранното Споразумение на компетентните органи за автоматична обмяна на финансова информация, подписано (или със заявено съгласие да бъде подписано) от над 100 страни, включително Панама, Британските Вирджински острови, Джърси, Белиз.

Зад инициативата стои Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която в сряда обяви, че ще се присъединят и Бахрейн, Науру, Вануату и Ливан.

Всяка година съгласно установения стандарт за обмяна на данни (CRS) финансови институции във всяка страна предоставят на националните данъчни власти информацията за сметките, а те на двустранна база ги предоставят на друга държава.

Схемата обхваща още данъчни резиденти, компании и структури без статут на юридическо лице, но с бенефициенти руски граждани.

Данни ще трябва да подават чуждестранни банки, застрахователни компании, брокери, депозитари и управляващи компании.

#данъчна служба #Русия #банки #застрахователни компании #офшорни зони #ОИСР