Обратно към пълната версия на статията »

Парламентът спря процедурата за избор на нова КЗК, ще пише нови правила

Парламентът спря процедурата за избор на нова КЗК, ще пише нови правила
БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът прекрати процедурата за избор на председател, заместник-председател и членове на КЗК, съобщи БТА.

Депутатите разгледаха два проекта за решение с малка разлика помежду им. Делян Добрев от ГЕРБ предлагаше единствено да спре процедурата, докато Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ) в проекта си предвиждаха едновременно с отмяната на избора на новия състав и отмяна на процедурните правила и изработване на нови.

Дотук се стигна, след като номинираният от ГЕРБ за нов председател на антимонополния орган Росен Желязков оттегли кандидатурата си.

В крайна сметка мнозинството отхвърли текстовете на РБ, прие проекта за решение на ГЕРБ, но в него дописа направените в зала допълнения от Мартин Димитров. А именно: до седмица, след гласуване на решението, икономическата комисия да предложи нови правила, срокът за номинации да бъде удължен на 23 дни.

Във варианта "Добрев" първоначално бе заложен срок от един месец за нови правила, които икономическата комисия да изработи.

От РБ обявиха, че ще настояват и за граждански кандидатури, които да бъдат внесени от народните представители, за да има по-голяма конкуренция.

Жельо Бойчев от БСП отбеляза, че преди осем месеца са били гласувани от икономическата комисия правилата за започване на процедурата. Осем месеца вече управляващите протакали, за да бъде тя провалена, понеже досегашният състав и председател им били изгодни. Той прогнозира, че същото ще се повтори и с КФН.

Според колегата му Румен Гечев съставът на антимонополен орган като КЗК не трябва да има повече от два мандата. Той отбеляза, че България е единствената страна в ЕС с неизбрано ново ръководство на комисията си за защита на конкуренцията, дори след като мандатът й отдавна и изтекъл.

Мартин Димитров припомни, че именно новият лидер на БСП Корнелия Нинова е гласувала в икономическата комисия срещу смяната на председателя на КЗК. Важното е новата КЗК да е работеща, да защитава конкуренцията, а не да е като старата, подчерта Димитров.

#КЗК