Обратно към пълната версия на статията »

Кабинетът одобри нов проектозакон за независимия финансов одит

Кабинетът одобри нов проектозакон за независимия финансов одит
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Регистрираните одитори ще получат право да разследват, да налагат санкции и да предприемат надзорни мерки. Това предвижда нов Закон за независимия финансов одит, чийто проект одобри днес правителството.

Проектът въвежда нова европейска директива, целта на която е да се повиши надзорът над предприятията с обществен интерес. Между тях са банките, застрахователните дружества, пенсионни фондове, търговците на ток и газ, железниците.

Законът гарантира в по-висока степен независимостта на регистрираните одитори като се забранява предоставянето на определени услуги извън одита, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Установява се максималната продължителност на одитния ангажимент към едно предприятие от обществен интерес като част от мерките срещу високата пазарна концентрация.
За повече яснота за потребителите на информацията от финансовите отчети в проекта са предвидени допълнителни текстове за обхвата на финансовия одит, както и отговорностите на регистрираните одитори и на ръководството на одитираните предприятия.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще носи крайната отговорност за надзора върху придобиването на право да се упражнява дейност като регистриран одитор, регистрирането на одиторите, включително на одиторите от други държави членки на Европейския съюз и от трети държави, гласят проектотекстовете. Комисията ще отговаря за приемането и спазването на стандартите за професионална етика, за вътрешния контрол на качеството в дейността и за продължаващото професионално развитие на регистрираните одитори.

Неблагополучията на финансовия одит в България се проявиха преди две години при фалита на КТБ, когато се оказа, че години наред отчетите й са заверявани "на доверие" без това да се разбере от регулатора - Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори . Укрепването на системата беше и една от препоръките на Международния валутен фонд преди година. Сегашният Закон за независимия финансов одит е от 2001 г., а последното му изменение е от 1 януари 2016 г.

 

#правителство #финансов одит #финансов отчет #фалит #КТБ #концентрация #пазар #закон