Обратно към пълната версия на статията »

Чуждите дипломати в България харесват Закона за конфискацията

Чуждите дипломати в България харесват Закона за конфискацията
Американският посланик Джеймс Уорлик е категоричен, че Законът за конфискацията е насочен към тези, които имат много, без да печелят, а не към трудещите се. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън приветства новоприетия Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, който предизвика разгорещени спорове между мнозинството и опозицията в Народното събрание.

„Поздравявам и правителството, и вашия парламент, защото те са приели важно законодателство от гледна точка на ЕС“, заяви Джонатан Алън по БНТ в разговор с още петима посланици.

„Има донякъде неточности в това как хората отразяват начина, по който ще работи този закон. Той не е толкова строг, колкото е във Великобритания. Ние сме поставили механизми, които служат за предпазна мярка, за да не се злоупотребява със закона“, обясни Джонатан Алън.

Като основен проблем за конфискацията във Великобритания посланикът посочи, че в началото законодателството не е било достатъчно строго.

„Открихме, че нашите престъпници се притесняват от това да не им се вземат парите. Колкото повече печелят, толкова повече може да вършат престъпления“, уточни Джонатан Алън.

Той подчерта, че Законът за конфискацията е важен за борбата с организираната престъпност в България.

„Важното е как членовете на комисията за конфискация ще бъдат избрани. Това трябва да се направи по открит начин, парламентът да ги проучи, за да сте сигурни, че комисията ще оперира успешно“, посочи още Джонатан Алън.

От своя страна посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик заяви, че е много здравословно да има дебат по въпроса за конфискацията на имущество, който тече вече месеци.

„Всеки имаше възможност да разгледа и положителните, и отрицателните страни. След дебата това, което българите трябва да осъзнаят, е, че правата им са защитени от законодателството. В САЩ сме уверени, че тази процедура по отнемане на имущество е адекватна“, каза Джеймс Уорлик.

Американският посланик е категоричен, че Законът за конфискацията е насочен към тези, които имат много, без да печелят, а не към трудещите се. Той се съгласи с британския си колега, че законът е нов инструмент за борба с организираната престъпност.

„Това няма да реши всички проблеми на България, но е важен инструмент, който сме ползвали в САЩ успешно още през 60-70-те години. И в България не може да сте сигурни, че изцяло ще премахнете престъпността. Но сега има начини да се подгонят тези хора, придобили имущество по незаконен път“, допълни Джеймс Уорлик.

Посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер поздрави България за приемането на Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

„Най-важното е, че този закон очевидно не е насочен към обикновените български граждани, защото залага много висок праг от 250 000 лв. разминаване между имущество и доходи. Очевидно е, че целта не е обикновеният българският гражданин, а това, че този закон трябва да се бори със сериозните нарушения“, коментира Матиас Хьопфнер по БНТ.

Посланикът на Германия изрази оптимизъм, че Законът за конфискацията ще бъде „безкрайно полезен“, но все пак отбеляза, че ще наблюдава прилагането на закона.

Матиас Хьопфнер подчерта, че включването на административните нарушения е било едно от предложенията точно от комисията на Съвета на Европа и на Европейската комисия, защото тяхната отговорност е да защитават правата на човека, така че законодателството да не нарушава гражданските права.

„Ние ще уважим становището на Конституционния съд, който наблюдава законността според българската Конституция. Ще бъда изненадан, ако включването на административните нарушения в закона се окаже неконституционно“, каза още германският посланик.

Посланикът на Дания в България Коре Янсон също подчерта, че ЕК настоява в България да се въведе такъв тип законодателство.

„Когато България беше приета в ЕС, имаше условия, свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност, и ЕК вече 5 г. наблюдава напредъка на страната в тази посока, а новият закон е отчетлив напредък“, заяви Коре Янсон.

Посланикът на Франция Филип Отие определи Закона за конфискацията като положителна стъпка, която обаче не е окончателната цел на България.

„Вие вървите в правилна посока и доказателство за това е и приемането на този закон, а иначе пътят, който трябва да вървите, е много дълъг“, каза Филип Отие.

Посланикът на Холандия в България Карел ван Кестерен изрази абсолютно съгласие с мненията на колегите си.

„Надявам се, че гражданското общество също ще поеме своята роля, така че да наблюдава какво върши комисията, за да се предотвратят проблемите, от които някои хора се страхуват. Това е важен инструмент, за да се бори България с организираната престъпност и корупцията“, допълни холандският посланик.

#Джонатан Алън #Джеймс Уорлик #посланик #посланик на САЩ #посланик на Великобритания #Закон за конфискацията #Закон за отнемане на имущество #придобито от престъпна дейност