Обратно към пълната версия на статията »

Петър Волгин: България в момента прилича на джунгла, където няма грижа за по-слабия

Петър Волгин: България в момента прилича на джунгла, където няма грижа за по-слабия
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ексклузивно интервю на журналиста Ани Романова с Петър Волгин за медийния пейзаж в страната, свободата на словото и бъдещето на БНР.

Доколко има свобода на словото у нас?

И да я има, вече се забелязва изключително трудно. Повечето медийни личности у нас, дали заради външен натиск, дали заради диктата на собствената си автоцензура, не се осмеляват да оспорват статуквото...

Има ли революционно настроение у нас?

Има недоволство. Макар че няма да разберете за него, ако гледате единствено националните телевизии. Хората са недоволни не само защото материалното им положение се влошава. Най-силно ги дразни чувството за абсолютна правота, което демонстрират лидерите на ГЕРБ. За съжаление трудно нещо би предизвикало масов протест. Понятието "протест" силно девалвира. Особено след протестърските клоунади през лятото на 2013 г. След онази бутафория повечето българи останаха с впечатлението, че се протестира единствено заради някакви облаги. И са прави да мислят така. 

Защо реши да се кандидатираш за шеф на БНР?

Основната причина, поради която  се кандидатирам за генерален директор на БНР, е дълбоката криза там, причинена от отиващото си ръководство. С действията и бездействията си екипът на Радослав Янкулов нанесе огромни щети на общественото радио - в професионален, финансов и морален план. Неслучайно  хората, които протестираме вече една година срещу настоящото управление, изпратихме специално писмо до СЕМ. В него казваме, че ако регулаторът избере за нов генерален директор човек, който принадлежи или доскоро е принадлежал към кръга на Янкулов, това окончателно ще съсипе медията. Убеден съм, че с помощта на моите колеги и приятели в БНР имаме възможността отново да изправим радиото на крака, да възстановим изгубеното доверие на слушателите. 

Пълния текст на интервюто може да прочетете в inews.bg

#Петър Волгин #свобода на словото #БНР #СЕМ #ГЕРБ #Радослав Янкулов