Обратно към пълната версия на статията »

Ако няма компромис за Изборния кодекс, ще се върви към предсрочен вот, заяви проф. Михаил Константинов

Ако няма компромис за Изборния кодекс, ще се върви към предсрочен вот, заяви проф. Михаил Константинов
A A+ A++ A

"Компромис за Изборния кодекс ще има, макар и да е труден", това каза математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов. Според него именно компромис е разумният подход, защото в противен случай се върви към предсрочни избори.

„Мисля, че всички с изключение на ГЕРБ, нямат сметка от предсрочни избори. ГЕРБ приеха промените, за които толкова се говори, без особен ентусиазъм. За ГЕРБ в тясно политически смисъл няма никакво значение дали тези промени ще се приемат или отхвърлят“, коментира проф. Константинов. По думите му, ключът е в коалиционните партньори и доколко те са склонни да отстъпят или да настояват за своето.

„Ако бях на мястото на ГЕРБ – и едното, и другото ми върши работа. Въпросът е кое е най-добро за всички. Да се ограничават вече дадени права на българите в чужбина е неразумно. Друг е въпросът, че има държави, в които изобщо няма гласуване в чужбина. Щом един път са го разрешили това гласуване, е редно то да бъде оставено, защото винаги се вземат трудно вече дадени права“, посочи анализаторът.

Според него е необходимо да има строг контрол при гласуването в чужбина, а на място държавни представители да могат да прекратят вота при нередности. „В секциите трябва да се говори на български“, отбеляза проф. Константинов. Той допълни, че политическият ефект от гласуването отвъд границите ни е нищожен, но е важен моралният, защото осигурява връзката на сънародниците ни в чужбина с България.

#кодекс #Михаил Константинов #избор #ГЕРБ