Обратно към пълната версия на статията »

Фандъкова: Децата на София не са нито сини, нито червени

Фандъкова: Децата на София не са нито сини, нито червени
Йорданка Фандъкова откри в неделя обновената пешеходната зона на бул. „Цар Освободител", на която са засадени 55 нови кестена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова проблемът с недостига на места в детските градини да не се политизира.

„Децата не са нито сини, нито червени – те са български деца, софийски деца, които имат нужда от инвестиции и усилия," подчерта Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Тя отчете, че по време на своя мандат и този на предшественика й Бойко Борисов са били отворени 44 детски градини.

„Причината да няма места в детската градини е, че ние започнахме да строим не от нула," каза столичният кмет и се аргументира с доклад от 2006 г., одобрен и от представител на червените общински съветници за замяна на част от детска градина за няколко панелни апартамента.

Йорданка Фандъкова определи като спекулативна цифрата, посочена от общинските съветници от БСП, че над 15 000 деца остават извън общинските детски ясли и градини в София.

Тя обаче призна, че все още общината е далеч от целта всички деца между 3 и 6 години да имат гарантирано място в детска година, както и по-голяма част от децата в яслени групи.

„5 години ние наваксваме това, което преди нас е пропиляно и аз не мога да разбера на какво разчитат от БСП – може би на къса памет на хората, но те нямат такава – те помнят и знаят кой какво прави," заяви кметът на София.

„В тази тежка ситуация, направихме електронна система, която да бъде справедлива, така че да няма съмнения за нещо, което се прави под масата. В тази система може да си регистрирате детето веднага след като се роди, тоест когато има ЕГН," отбеляза още Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че Столична община ще се стреми да открива и яслени групи, но предучилищните ще бъдат приоритетни, за да могат всички деца в София да се подготвят добре за училище и да имат равен старт.

Йорданка Фандъкова откри в неделя обновената пешеходната зона на бул. „Цар Освободител".

На нея има ново осветление, засадени са 55 нови кестена, а инвестицията в проекта е около 820 000 лв.

В плановете на общината влиза и обновление на градинката пред Народната библиотека за 24 май. Там ще има слънце, изработено от цветя.

„Напред науката е слънце, ще посрещнем със слънчева цветна леха," каза кметът на София.

В началото на юни ще започне изграждането на осветлението в Борисовата градина, а заедно с това ще се поставя и видеонаблюдение.

#Йорданка Фандъкова #деца #детска градина #кмет #кмет на София #пешеходна зона #видеонаблюдение #Борисова градина