Обратно към пълната версия на статията »

Българските хакери признати за едни от най-добрите в света

Българските хакери признати за едни от най-добрите в света
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Българските хакери се нареждат сред едни от най-добрите в света. Това показват данните на американската компания Verison. Според нея родните хакери са виновни за 7 процента от кибератаките в целия свят. Това ги поставя на 4-то място в класацията, като изпреварват държави каро Русия и Бразилия.

На първо място е Китай. Близо 30 на сто от хакерските атаки са тръгнали именно оттам. Втори се нареждат хакерите от съседна Румъния с около 28 процента хакерска активност. Северната ни съседка изпреварва в това отношение дори и САЩ, които заемат трето място с 18 на сто.

Според доклада китайските хакери атакуват различни сайтове и информационни системи заради шпионаж или пък заради кражба на идеи от западни компании. Българските и румънските хакери обаче го правят заради финансови облаги.

Последният КСНС, който бе свикан от президента на 14 април, бе именно за киберсигурността. След него се оказа, че България е постоянна жертва на кибератаки срещу банки, летища, държавни институции и частни компании. На заседанието е констатирано, че е налице относително изоставане от държавите в ЕС и НАТО в тази насока.

Масово се използва стара техника и операционни системи или нелицензирани приложения, а чиновниците в администрацията имат недостатъчна компютърна култура. На КСНС се реши правителството в кратки срокове да приеме националната стратегия за киберсигурност. В началото на април тя бе пусната за обществено обсъждане, като в нея се предвижда създаването на своеобразен мозъчен тръст, който да ни защитава от бъдещи кибератаки.

Парламентът пък трябва приоритетно да разгледа промените в Закона за електронното управление, с които се създава държавна агенция "Електронно управление" и държавно предприятие "Единен системен оператор".

 

 

#хакери #кибератаки #киберсигурност #КСНС #електронно управление #компании #облаги