Обратно към пълната версия на статията »

Камарата на архитектите: Програмата за саниране не е ефективна и развива корупция

Камарата на архитектите: Програмата за саниране не е ефективна и развива корупция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната програма за саниране изразходва национално богатство по методи, които са недобри. В проектите за саниране се залага енергиен клас С, което е извън Европа, той скоро ще бъде забранен, а се поставя като цел в нашето саниране. Това обясни архитект Николай Гълъбов, заместник-председател на Камарата на архитектите, цитиран от БНР.

Сега безплатното саниране на сградите, разходите за което се поемат от държавата, се прави по т.нар. "модел инженеринг", който създава много опасни модели, използват се материали с най-ниско качество на материалите и няма да се постигне подобряване на средата, гласи позицията на гилдията на архитектите. Стига се до отклоняване на пари, санирания, които струват 250 хиляди, се печелят за 800 хиляди, в пъти по-високи суми, алармират от бранша.

Архитект Петър Киряков от колегията на архитектурната камара в Стара Загора заяви, че у нас работи остарял модел на издаване на строителните разрешения от времето на Съветския съюз. В ЕС архитектът със своя печат и подпис носи цялостна отговорност за създаденото, в България имаме три или четири степени на одобряване на проекта, като това преобръща логиката на отговорностите в строителството, подчерта Киряков.

Дронове на данъчните власти ще бъдат използвани в програмите за саниране, обявиха още от Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Застроената среда неминуемо се отразява на начина ни на живот, на това колко сме щастливи и здрави и как е организирано обществото ни, защото 90 на сто от живота ни преминава в сгради, каза още архитект Николай Гълъбов.

 

 

#саниране #програма #архитекти #строителство #дронове