Обратно към пълната версия на статията »

Висшият пилотаж на ЕС се събира в Рим заради бежанската криза

Висшият пилотаж на ЕС се събира в Рим заради бежанската криза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Докато ЕС очаква турболенции около референдума за „Брекзит” следващия месец и преговорите около гръцкия дълг, Италия се стреми да запази фокуса на европейските лидери и върху плана за справяне с мигрантската криза. Ренци ще започне срещата си с Меркел в 14:00 часа, след което ще разговарят с лидера на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и ръководителя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще отпътува за Рим заедно с лидерите на европейските институции и германския канцлер Ангела Меркел за двудневни разговори, които ще се фокусират върху следващите стъпки за решаването на мигрантската криза в Европа.

Италианският премиер Матео Ренци, който се опасява, че Италия може да се превърне в нова основна точка за мигрантите след затварянето на Балканския маршрут, ще бъде домакин на първия ден от срещата, а папа Франциск ще разговаря с лидерите в петък.

От 18:30 (16:30 GMT) ще се проведе конференция за бъдещето на ЕС в същата стая в Капитол, където бе подписан Договора от Рим през 1957 г., основа, която прераства в днешния 28-членен ЕС. Над 28 500 имигранти са пристигнали от 1 януари в Италия.




#ЕС #Рим #криза #бежанци #Жан-Клод Юнкер #Мартин Шулц #Франциск #ЕК