Обратно към пълната версия на статията »

Сейф ал-Ислам наследява Кадафи, тръгва да мъсти

Сейф ал-Ислам наследява Кадафи, тръгва да мъсти
На снимката: Сейф ал-Ислам по време на битката за Триполи, 23 август 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сейф ал-Ислам, синът на дългогодишния либийски диктатор Муамар Кадафи, заплаши, че ще отмъсти за смъртта на баща си, който бе убит от бунтовниците в четвъртък.

Сейф ал-Ислам Кадафи, за когото имаше противоречива информация, че е убит, ранен или бяга през пустинята към Нигер, след като в четвъртък либийски бунтовници превзеха град Сирт, последния бастион на режима на баща му, направи аудиоизявление в събота, излъчено по сирийската телевизия „Ал-Раи“, която е близка до семейство Кадафи.

„Продължаваме съпротивата. В Либия съм, жив съм, свободен съм и съм готов да се боря до край и да отмъстя“, казва Сейф ал-Ислам като подчертава готовността си да се бие срещу Временния национален съвет на Либия, т.е. правителството, съставено от бунтовниците, които свалиха режима на баща му.

По-рано в събота уеб сайт на поддръжниците на Кадафи публикува съобщение, според което най-влиятелният от синовете на бившия диктатор вече е бил обявен за негов наследник и сега е начело на лоялистките сили, воюващи срещу бунтовниците.

Също в събота иранската телевизия „Прес ТВ“ цитира източници от бунтовническото правителство с информация, че Сейф ал-Ислам е тежко ранен, загубил е едната си ръка и е хоспитализиран в плен. Тази информация не е потвърдена официално.

#Сейф ал-Ислам #Муамар Кадафи #Либия #бунтовници #Временен национален съвет на Либия #Нигер