Обратно към пълната версия на статията »

Лимит до 100 лева на година за онези, които предават за рециклиране черни и цветни метали

Лимит до 100 лева на година за онези, които предават за рециклиране черни и цветни метали
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Това, което предвижда новият законопроект е и даване на възможност на физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали, съгласно препоръката на Комисията за защита на конкуренцията. Едно лице в рамките на година може да получи заплащане не повече от 100 лв. за предавани отпадъци. Това каза министърът на околната среда Ивелина Василева, предаде репортер на БГНЕС.

Това е отразяване на препоръките на КЗК. Това е касово разплащане, като разбира се прилагат всички разпоредби за проследяване на произхода на отпадъците, деклариране на произход и контрол върху операторите. Елементи на критичната инфраструктура не е позволено да бъдат предавани от физически лица и се прилагат санкции. Това са например и релси от жп-инфраструктура, електрически кабели, мантинели или метални части от пътната инфраструктура, шахти и др.

Междувременно, днес кабинетът гласува да предложи промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), с които се намалява административната тежест за бизнеса и се създават по-добри условия за лоялна конкуренция в сектора.

Сред допълненията са т. нар площадки за вторични суровини. Те могат да бъдат разполагани извън жилищните райони в промишлените зони на населените места. Само общините имат право да разполагат в рамките на жилищните райони такъв тип площадки. Целта е да се елиминират тези рискове, които се създават за здравето на хората, замърсяванията, шумът и да има ясен регламент, който досега беше приложим само за площадките за отпадъци от черни и цветни материали.

#кабели #мантинели #суровини #отпадъци #метали #КЗК