Обратно към пълната версия на статията »

Гърция прекъсна преговорите, Ципрас иска среща на върха

Гърция прекъсна преговорите, Ципрас иска среща на върха
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас смята да поиска извънредна среща на върха на ЕС, след като преговорите с кредиторите изпаднаха в безизходица и бяха прекъснати.

Това доведе до отлагане на планираната за утре извънредна среща на Еврогрупата, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Очакваше се на срещата утре да бъде дадена зелена светлина за отпускането на траншове по заемите от третия спасителен пакет за Гърция, тъй като страната все повече изпитва остра нужда от свежи пари.

Ципрас възнамерява да разговаря по телефона с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, от когото да поиска незабавно свикване на среща на върха, така че партньорите на Гърция да гарантират спазване на споразумението, постигнато с тях миналото лято.

Говорител на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум оповести, че няма да има извънредна среща, тъй като "е нужно повече време". Той каза, че разговорите по първата оценка на гръцката помощна програма, а също за превантивните мерки и за дълга ще се водят на един следващ етап.

Малко преди това разговорите на икономическия екип на гръцкото правителство с представителите на кредиторите бяха прекъснати след засечка, възникнала във връзка с искания от институциите нов пакет от превантивни мерки на стойност 3,6 млрд. евро. Очаква се представителите на кредиторите да отпътуват от Атина и да се завърнат обратно в гръцката столица след Великден.

Разминаването е настъпило, след като на разговорите гръцката страна е предложила механизъм, така че изискваните от нея съкращения на държавни разходи да стават автоматично, в случай че се констатират отклонения от фискалните цели до 2018 г.

Кредиторите обаче настояват конкретните превантивни мерки, които предвиждат съкращения на заплати в държавния сектор, нови намаления на пенсии и увеличаване на ставката на ДДС, да бъдат гласувани още сега. В същото време хазната отново изпитва все по-голям недостиг на свежи пари.

Гръцки правителствен източник призна пред Ройтерс, че колкото повече време минава, толкова по-възможно става страната да се окаже притисната до стената. Смята се, че финансовите средства в държавата в момента могат да покрият задължения само до края на май и началото на юни.

 

 

#Гърция #Алексис Ципрас #кредитори #еврогрупа #транш #заеми #съкращения #разходи