Обратно към пълната версия на статията »

След намесата на Борисов: Отварят до 50 изборни секции в чужда държава, президентът решава кога да се проведе референдум

След намесата на Борисов: Отварят до 50 изборни секции в чужда държава, президентът решава кога да се проведе референдум
БГНЕС
A A+ A++ A

Оправда се прогнозата, че част отнай-скандалните текстовете в новия Изборен кодекс ще отпаднат или ще бъдат сериозно редактирани, след като премиерът Борисов свика партиите от управляващата коалиция, за да им "набива канчетата" заради създалото се социално недоволство. Очевидно критиките на премиера са дали резултат, защото след проведеното съвещание бяха съобщени и първите значитеелни редакции на документа.

Да се даде възможност за откриване на до 50 секции в чужда държава. Това е вариантът, който обмислят управляващите след скандала с ограничението да се гласува само в посолствата и консулствата, който предизвика протести и в страната, и сред българите зад граница.

Предложението за новия текст е на ПГ на Реформаторския блок и ако мнозинството се обедини около него, ще бъде добавено в заключителните разпоредби на Изборния кодекс, съобщава БТА.

Идеята е дискутирана на срещата тази сутрин между четирите формации от управляващото мнозинство, която продължи близо два часа. В нея участва и премиерът Бойко Борисов.

Във формата не се включи ДСБ, които са част от Реформаторския блок.

Миналата седмица по предложение на Патриотичния фронт залата прие в чужбина да се пускат бюлетини само в дипломатическите ни представителства - посолства и консулства. Това предизвика недоволството на сънародниците ни зад граница. Мотивът на Патриотите, по думите на Красимир Каракачанов (ВМРО), е националната сигурност, а не да се ощети една или друга политическа сила.

Провеждането на референдумите ще бъде насрочвано от президента, независимо дали са в една година с национални избори, са решили също на разговорите днес управляващите. Регламентът ще бъде уреден в преходните и заключителни разпоредби. Миналата седмица НС прие, че допитване по дадена тема и национален вот не могат да са две в едно, ако са в една и съща година.

„Референдумът ще влезе в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс и ще бъде в правомощията на президента, той няма да е задължително да бъде заедно с национални избори, но няма да е задължително да бъде и отделно от тях“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той съобщи, че ще се дава възможност на избори да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите и формациите, които я формират, без да се изписва наименованието, както досега, примерно „Граждани за…”. Това е формата и начинът, за да се знаят кои са тези политически субекти с цел да ограничим корпоративните и икономически коалиции на местно ниво, добави депутатът.

Предизборната кампания остава 30 дни, а всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни, каза още Цветанов.

Текстът за задължителното гласуване вече е приет и в момента се обединяваме около становището да има дерегистрация на избирателя, когато той не участва в два последователни, национални, еднакви по вид избора, посочи той.

За гласуването в чужбина ще търсим допълнителен консенсус и ще можем да постигнем решение, което да е от полза за българските избиратели, каза Цветанов.

Ако бъдат намерени технически възможности (премиерът е възложил на министъра на икономиката да проучи), депутатите ще разпишат, че експерименталното машинно гласуване ще бъде в минимум 500 секции. В действащия кодекс е в до 500 секции, обясни председателят на ПГна ГЕРБ Цветан Цветанов. Ще се търси и вариант за машинно броене на бюлетините.

Въвеждането на електронния вот е по-дълъг процес, уточни съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

Междувременно депутатите продължиха днес с обсъждането и гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс. В началото на извънредното заседание независимият депутат и председател на партия ДОСТ Лютви Местан предложи парламентът да прекрати разискванията по този Изборен кодекс. Искането беше отхвърлено и при прегласуването с 39 гласа "за", 86 "против" и 39 въздържал се.

От ДПС също поискаха законопроектът да бъде оттеглен с решение на Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева не подложи искането на гласуване, тъй като съвпада с процедурата за прекратяване на разискванията.

Лютви Местан отбеляза, че някои от приетите досега текстове не просто представляват груба политическа грешка, а смело могат да бъдат окачествени като тежко престъпление спрямо близо 2 млн. български граждани в чужбина. По думите му няма никакво обяснение тези български граждани да бъдат лишени от право на глас. Единственото разумно нещо, което парламентът може да направи, е незабавно да прекрати разискванията по този Изборен кодекс и той да отиде в бунището на националистическите изстъпления в българската политика, каза той.

Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт възрази срещу начина на водене на заседанието. Не сме длъжни да слушаме кой повече обича южната ни съседка и кой повече се бори за гласовете там, добави той.









#Борисов #Изборния кодекс #референдум #изборни секции #гласуване в чужбина #машинно гласуване