Обратно към пълната версия на статията »

Китай обяви мисия до Марс през 2020 г.

Китай обяви мисия до Марс през 2020 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

Китай планира да изпрати марсоход на Червената планета, последната стъпка от амбициозната програма космическа програма на страната. "Властите одобриха мисията през януари”, обявиха от Националната космическа администрация в Пекин. Целта е мисията да започне около 2020 г.

Учените определиха плана като „предизвикателство”, което ще бъде „огромен скок” за космическата история и възможности на страната. „Искаме да обиколим, кацнем и поставим техника на Марс в една единствена мисия, което няма да е никак лесно за постигане”, обявиха официални лица.

Китай налива милиарди в своята космическа програма в опит да настигне САЩ и Европа, но за Марс беше изпреварен от съседна Индия, която изпрати сонда в орбитата на планетата през септември 2014 г. С новата си мисия Китай иска да изучи почвата, атмосферата и като цяло средата на планетата, като потърси следи от вода.

"Изследвайки това, ние всъщност изследваме човечеството и произхода на живота”, смятат учените, според които мисията до Марс дава възможност на Китай да се впусне наистина в изследването на дълбокия космос

#Марс #Китай