Обратно към пълната версия на статията »

Помирителната среща за македонската криза се провали с гръм и трясък

Помирителната среща за македонската криза се провали с гръм и трясък
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Македония върви към колапс. Този извод се налага след провалената помирителна среща във Виена, на която се възлагаха надежди за пробив в преговорите за преодоляване на политическата криза. Опозиционният Социалдемократически съюз отказа участие, след като условията му за отлагане на предсрочните избори не бяха взети под внимание. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан разкритикува македонските политици и ясно заяви, че действията им отдалечават страната от ЕС.

Протестите в Македония набират сила. Освен столицата Скопие вълненията обхващат и останалите големи градове. 80 групи организираха антиправителствен протест в Скопие, на който участниците настояха президентът на Македония Георге Иванов да отмени решението си, с което помилва 56 политици и държавни чиновници, замесени в голям скандал с корупция и подслушване.

Делегация на ЕС в съседката ни беше поканила партиите на разговори с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и трима членове на Европейския парламент, но основната опозиционна партия - СДСМ - е отказала да участва, тъй като условията й за отлагане на предсрочните избори не бяха изпълнени.
В същото време Георге Иванов заяви, че няма да оттегли решението си да бъдат амнистирани 56 македонски политици. Той подчерта, че момента води консултации с юристи за това как да се намери решение, което да е съобразено със законите и конституцията на страната.

Действията на македонските политици отдалечават страната от ЕС, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в съвместно изявление с членове на Европейския парламент.
"Ние дълбоко съжаляваме за стъпките, които разделят страната от нейните стремежи за присъединяване към ЕС”, се казва в документа. Комисарят и членовете на ЕП също така изразиха съжаление от факта, че насрочената за 22 април среща на лидерите на основните македонските партии за обсъждане на политическата криза няма да се състои.

"При липса на всякакъв по-нататъшен напредък, ние трябва да помислим за по-нататъшни действия за прилагане на изискванията, ясно определени от Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент", отбелязват Хан и евродепутатите.

 

#Македония #криза #Виена #протести #Скопие #амнистия #Георге Иванов #Йоханес Хан