Обратно към пълната версия на статията »

Ледената покривка в Гренландия тази година започна да се топи по-рано

Ледената покривка в Гренландия тази година започна да се топи по-рано
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Ледената покривка в Гренландия започна да се топи по-рано от обикновено вследствие на нехарактерно за сезона покачване на температурите и дъждовете, заявиха учени, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. Те са обезпокоени какво ще се случи, когато започне сезонът на топенето през лятото. 

"В началото на седмицата около 12% от ледената покривка - 1,7 милиона кв.км площ, показа признаци на топене", заяви климатологът Петер Ланген от Датския метеорологичен институт.

С това рекордът за ранно топене бе подобрен с повече от три седмици. "Подобно топене е нормално за края на месец май, но не и за средата на април", увери ученият.

Обикновено няма признаци за топене на ледената покривка в Гренландия по това време на годината. Досега най-ранното топене на повече от 10% от ледената покривка бе регистрирано на 5 май 1990 г. Дори през 2012 г., когато изтъня 97 на сто от ледената повърхност на Гренландия, нямаше толкова ранно топене.

Ланген поясни, че проблемът не е свързан с количеството стопен лед, а с момента на топене. "Това количество не означава нищо през юли, но е значимо за април", отбеляза той.

 

#Гренландия #топене #ледена покривка #сезон #лято