Обратно към пълната версия на статията »

Европарламентът ще одобри антитерористичния регистър за пътниците на самолети

Европарламентът ще одобри антитерористичния регистър за пътниците на самолети
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Европейският парламент днес ще одобри новото законодателство за съхраняване на регистрационните данни на пътниците в самолетите (PNR), след като терористичните атентати в Европа според мнозина изведоха на преден план необходимостта от подобни мерки.

Законът вече беше веднъж отхвърлен от Европарламента заради опасенията на депутатите, че той ще наруши правото на лична неприкосновеност на европейските граждани.

Новата директива ще задължи авиолиниите да предават на европейските правителства данните за всички полети и пътници към и от трети страни.

Според първоначалното споразумение между ЕП и Съвета на ЕС, данните ще се пазят за пет години, а по-голямата част от информацията ще бъде временно заличавана още след първите шест месеца. Целта е тези данни да помагат на службите да проследяват терористи, престъпници и бойци, които пътуват до "Ислямска държава".

Още след атаките в Париж от ноември миналата година някои лидери категорично изразиха подкрепа законодателството да бъде прието възможно най-бързо. Измежду тях бяха председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и френският премиер Манюел Валс.

 

#Европейски парламент #самолети #пътници #атентати