Обратно към пълната версия на статията »

Кокинов: 8 души с обвинения от операция „Митници“

Кокинов: 8 души с обвинения от операция „Митници“
Акцията, която е стартирала снощи, се провежда след повече от три месеца разследване. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

На 8 души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за рекет след проведената в сряда вечерта специализирана полицейска операция „Митници“, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.

Той посочи, че продължават обиските в домовете на тези, на които е повдигнато обвинение, предаде БГНЕС.

Това, което каза още градският прокурор, е, че всъщност досъдебното производство е от миналата година.

Тази група е била следена включително и със СРС-та. Делото се е гледало от Хасковската окръжна прокуратура, с указания на главния прокурор в момента е поето от Градската прокуратура.

Митничарите са вземали пари от български и от чужди граждани. Сумата е била различна, между 5 и 500 лв., като парите са държани в различни валути.

В някои от случаите е имало директно изнудване, в други от случаите е имало договорка. Кокинов не коментира дали става дума за прикрита контрабанда, съобщи БНР.

Изкореняването на корупционните практики е основен приоритет, политика и цел на Агенция „Митници“ през последните три години, заяви по повод операцията директорът на агенцията Ваньо Танов.

Според него това е категоричен и безусловен принцип на ръководството на Агенция „Митници“, което ще окаже пълно съдействие на компетентните органи при разкриването и разследването на всички случаи, несъвместими с антикорупционните позиции и практики в митническата администрация.

Ваньо Танов благодари на правоохранителните органи за съвместните усилия в борбата с корупцията.

Директорът на Агенция „Митници“ оценява операцията от сряда като ясно доказателство за необходимостта от провежданата в митническата администрация структурна реформа и лично благодари на правоохранителните органи за подкрепата на усилията му в борбата с нерегламентираните практики в българските митници.

Виновните служители ще понесат всички последствия от действията си, категоричен е Ваньо Танов.

Операция „Митници“ е започнала късно снощи. Спецоперацията се реализира от служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и ГДБОП под ръководството и прякото наблюдение на Софийска градска прокуратура. Целта е разкриване и пресичане на корупционни практики.

Акцията, която е стартирала снощи, се провежда след повече от три месеца разследване. Активните оперативни и процесуално-следствени действия продължават и в момента.

#Софийска градска прокуратура #МВР #ГДБОП #корупция #Ваньо Танов #агенция „Митници“ #СРС #операция „Митници“ #градски прокурор на София #София #Николай Кокинов