Обратно към пълната версия на статията »

Борисов открива центъра за бежанци в Пъстрогор

Борисов открива центъра за бежанци в Пъстрогор
Транзитният център в Пъстрогор е изграден със средства по Програма ФАР на ЕС и от републиканския бюджет. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Първият в страната транзитен център за бежанци ще бъде официално открит в четвъртък, 3 май.

Той се намира в свиленградското село Пъстрогор. Лентата на новото поделение на Държавната агенция за бежанците ще пререже премиерът Бойко Борисов, а Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион ще извърши тържествено освещаване, предаде Дарик.

Поканени са министри, депутати, държавници, представители на местната власт и представители на неправителствени организации.

Транзитният център в Пъстрогор е изграден със средства по Програма ФАР на ЕС и от републиканския бюджет. Там ще бъдат настанявани чужди граждани, търсещи закрила, влезли в страната през Граничен пункт „Капитан Андреево“. Центърът е с капацитет 300 души.

Построяването на центъра бе съпроводено с доста скандали. По документи той беше готов още през 2007 г., но получи Акт 16 в края на миналата година.

Въпреки това от 2008 г. на щат в несъществуващия все още център са били назначени осем служители.

Заради това и откритите нарушения в някои от обществените поръчки при строителството на центъра тогавашният директор на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев беше уволнен, а през 2010 г. беше освободен целият персонал и директорката на центъра в Пъстрогор.

#Светослав Мичев #Капитан Андреево #ЕС #фар #митрополит Галактион #Държавната агенция за бежанците #премиер #Бойко Борисов #Пъстрогор