Обратно към пълната версия на статията »

С европарите за земеделие купувани АТВ-та, скъпи коли и яхти! Сега ЕК ще ни наложи тежки санкции, но ще ги платят данъкоплатците

С европарите за земеделие купувани АТВ-та, скъпи коли и яхти! Сега ЕК ще ни наложи тежки санкции, но ще ги платят данъкоплатците
A A+ A++ A

Очаква се Европейската комисия да наложи тежки санкции на България за нарушения при разходването на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони. Точният размер се очаква да стане ясен през следващата седмица, когато в Брюксел трябва да пътува делегация от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд “Земеделие”. Информацията е потвърдена от два независими източника пред БГНЕС, съобщава информационната агенция.

В сряда стана ясно, че оперативна група на Държавна агенция “Национална сигурност” е нахлула в централата на Държавен фонд "Земеделие" в София и е иззела документация. Изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов коментира, че няма притеснения от проверката на правоохранителните органи.

Според предварителната информация ЕК ще наложи финансови санкции в размер на стотици милиони евро заради нарушения при харченето на парите за т.нар. “селски туризъм”, които ДФ “Земеделие” е разплатил през програмния период 2007-2013 г. Освен счетоводни и документарни нарушения, е установено и закупуване на луксозни возила, АТВ-та, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм, били ползвани за лични цели от бенефициентите.

Корекцията, която Брюксел ще наложи на ДФ “Земеделие” по това перо, ще се покрие от държавния бюджет. Тоест санкциите за разгулното харчене за лъскави возила и далаверите на близки до властта хора и фирми - не само до сегашното, но и от всички предходни правителства,  ще бъдат платени от всички данъкоплатци в страната, а нарушителите ще продължат да си ползват благата, придобити с парите на европейските данъкоплатци.

България ще претърпи сериозни санкции и заради инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници, които са били финансирани също по земеделската програма.

Бюджетът е ощетен и заради вичи наложените от Брюксел глоби за разходването на парите за публичност на ПРСР. Причина за това са скандалните договори на т.нар. ПР-ки на земеделския министър от първия управленски мандат на ГЕРБ Мирослав Найденов.

Сред нарушенията, които ЕК отчита е и дългогодишната липса на сертифициращ орган на програмата.

Ключова роля за допуснатите нарушения има именно настоящия ръководител на ДФ “Земеделие” Румен Порожанов. Той ръководеше разплащателната агенция в първия управленски мандат на ГЕРБ, а след като през 2013 г. бе освободен, активно работи като експерт към ГЕРБ. През август 2014 г. Румен Порожанов бе назначен от президента Росен Плевнелиев за служебен министър на финансите. След като Владислав Горанов пое финансовото министерство в настоящия управленски мандат, Порожанов отново оглави ДФ “Земеделие”. В служебния мандат на Порожанов като финансов министър и на Васил Грудев като служебен министър на земеделието (сега заместник-министър – бел.ред.) стана ясно, че двамата, заедно с Иван Капитанов, началник на кабинета на служебния министър на земеделието през първата половина на 2014 г. са имали съвместно участие в НПО – Сдружение “Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Едва след медийни разкрития, Порожанов и Грудев признаха за съвместното си участие в консултантско сдружение по европроекти в сферата на земеделието, но отрекоха това да представлява конфликт на интереси, сочи БГНЕС.

Дейността на разплащателната агенция през годините е била обект на множество скандали, като всяка управляваща партия търси начини да овладее ръководството на фонда. Публично известно е, че голяма част от назначенията в системата се дължат на политически протекции. Преди десет дни стана ясно, че само в централата на ДФ “Земеделие” на щат се водят 13 пиари. В края на декември 2011 г., докато Порожанов оглавяваше ДФ “Земеделие” в първия мандат на ГЕРБ, двама неизвестни му нанесоха побой. След нападението премиерът Бойко Борисов коментира, че то е провокирано заради борбата с корупцията при разпределението на европейски средства.

#ЕК #санкции #Програма за развитие на селските райони #Порожанов