Обратно към пълната версия на статията »

Софийският университет избира нов ректор

Софийският университет избира нов ректор
Церемонията за избор на ректор ще се състои от 9.30 часа на 17 ноември в 65 аудитория на Ректората. Снимка: 4coolpics.com
A A+ A++ A

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще избере ректор и органи на управление за следващите четири години.

Церемонията за избор на ректор ще се състои от 9.30 часа на 17 ноември в 65 аудитория на Ректората, съобщават от висшето училище.

Ректорът ще бъде избран на заседание от Общото събрание на Университета.

Подадените кандидатури са на: проф. д-р Божидар Ангелов – Факултет по начална и предучилищна педагогика, проф. дфн Валери Стефанов – Факултет по славянски филологии, проф. дин Иван Илчев – Исторически факултет, проф. д-р Петър Славейков – Геолого-географски факултет.

Органите на управление на Софийски университет са: Общо събрание, Академически съвет и Ректор.

Всеки от тях има мандат 4 години. Той не се прекъсва с произвеждане на частични избори.

Мандатът на допълнително избраните при частични избори членове на колективен орган, както и на едноличните органи, изтича с мандата на съответния орган.

Ректорът има мандата на Общото събрание, което го е избрало. Той изпълнява своите функции до произвеждането на нов избор на ректор, но за не повече от два месеца от изтичането на мандата.

При предсрочно прекратяване на мандат заемането на съответната длъжност в продължение на две и повече години се смята за цял мандат.

Общото събрание е висш орган на управление на университета. То се състои от 400 души, сред които: представители на професорите, доцентите и асистентите по основно трудово правоотношение с университета, на помощния персонал и на студентите и докторантите.

Съставът на членовете на Общото събрание е следният: професори и доценти – 70 на сто; асистенти – 13 на сто; докторанти – 1 на сто; студенти – 15 на сто; помощен персонал - 1 на сто.

#висше училище #университет #студенти #докторанти #професори #Ректорат #Академически съвет #Общо събрание #мандат #Ректор