Обратно към пълната версия на статията »

Вълна от социално недоволство залива София - четири протеста ще "сръчкат" управляващите да са по-отворени към болките на хората

Вълна от социално недоволство залива София - четири протеста ще "сръчкат" управляващите да са по-отворени към болките на хората
БГНЕС
A A+ A++ A


В сряда в столицата ще се проведат няколко протеста, всичките около сградата на Народното събрание, предаде БГНЕС. Национален протестен митинг, организиран от Български лекарски съюз, ще се състои от 15 часа в карето между Народното събрание, президентството, БНБ и Министерски съвет. „Водени от желанието за спазване на върховенството на закона и договорното начало, нека заедно да защитим правата, интересите, здравето и живота на всеки български гражданин!”, се казва в призива – обръщение на съсловната организация към медиците от цялата страна.

И работниците от „София БТ” излизат на отново на протест.  Той ще бъде пред парламента от 14 часа, по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм. Първа точка в дневния ред на комисията е "представянето  на информация за резултат от извършена проверка от Агенция за приватизация и следприватизационен контрол на „Булгартабак-Холдинг” АД за спазване на приватизационния договор".

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт пък организира гражданско присъствие от 9 до 11 часа пред сградата на Холдинг БДЖ в София на ул. Иван Вазов №3 с настояване да бъде спряна процедурата по продажбата на 19 мотрисни влака и 34 локомотива на БДЖ Пътнически превози. Те подчертават, че още на 4 април са внесли искане до директора на Пътнически превози Димитър Костадинов за гражданско присъствие на организирания на 6 април таен търг.

 Ще има и родителски протест. Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване за „Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания”. В12 часа шествието тръгва от Народното събрание в направление на Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването. Родителите настояват да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лицата с увреждания, по заболявания. Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет. Право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот , причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст – това са част от исканията, които родители на деца с физически увреждания, хронични заболявания и интелектуални затруднения ще отправят към институциите за пореден път.

#протести #социално недоволство #родители #гражданска инициатива