Обратно към пълната версия на статията »

Ще бъдат ли елиминирани анонимните сим-карти в Белгия ?

Ще бъдат ли елиминирани анонимните сим-карти в Белгия ?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„След коледните празници (след 4 април) парламентът ще започне разглеждането на законопроект, който забранява продажбата на сим-карти за мобилни телефони, без да се представи документ за самоличност“, разкри източник от местния парламент.

По думите му след приемането на закона всички сим-карти ще бъдат регистрирани в специален списък, в който ще се посочва националния регистрационен номер на техния притежател – електронният код на неговия паспорт.

“Това е необходимо за ограничаване на възможностите на членовете на терористичните организации да осъществяват скрита комуникация”, подчерта събеседникът.

По думите му властите обсъждали въвеждането подобна мярка в продължение на три години. Но законът се натъквал на съпротивата от парламентарната комисия за правата на човека, според която това е нарушаване на правата на личния живот, а също на комисията за защита правата на потребителите - тя пък се опасявала от възможността за комерсиализация на списъка със сим-картите и използване на данните му за маркетингови цели и разпространение на рекламни продукти.

При атентатите на летището и на метростанция в Брюксел на 22 март загинаха 32 души, а ранените достигнаха 340 души. 

#атентати #летище #Брюксел #метростанция #Белгия #Парламент #терористични организации #сим карти