Обратно към пълната версия на статията »

Арестуваха шефа на автомобилната агенция за подкупи и фалшиви книжки

Арестуваха шефа на автомобилната агенция за подкупи и фалшиви книжки
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Председателят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов е арестуван при акция на ГДБОП в София, съобщи БНР.

Антимафиотите провеждат операция в общо 5 града в страната - София, Враца, Видин, Габрово и Варна. По неофициална информация на БНР, до момента са арестувани повече от 10 души.

По информация на "Нова телевизия" са арестувани и трима служители на автомобилната агенция във Враца, трима - във Видин и осем души в София. Арести се очакват и във Варна и Габрово.

Според неофициални данни от източници на ГДБОП, става въпрос за нарушения при издаването на лицензи на превозвачески фирми, както и за нарушения при провеждането на шофьорски изпити и издаването на шофьорски книжки, информира БНР. През юни миналата година петима служители на "Автомобилна администрация" бяха уволнени заради разкрита схема за изкарване на изпитите за шофьорска книжка.

В момента служители на ГДБОП са в сградата на министерството на транспорта на етажа, на който се намира автомобилната администрация. Oт МВР и министерството на транспорта не дават официална информация за акцията.

През изминалата година редица скандали за корупция разтърсиха различните поделения на ДАИ в страната.

През януари 2015 г. бе повдигнато второ обвинение на Петър Петров, бивш директор на Териториална дирекция автомобилна администрация-Велико Търново. Петров бе обвинен за подбуждане към лъжесвидетелстване на свидетели по дело, по което е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за получаване на подкупи. Бившият шеф на ДАИ-Велико Търново беше задържан при специализирана операция на ДАНС.

Отново през януари съдът в Пазарджик наложи запор на имуществото на бившия зам.-директор на Дирекция "Автомобилна инспекция" (ДАИ) в града Тодор Грочев на обща стойност 332 872 лв. Той бе задържан на 23 май 2014 г. с 500 белязани лева. Парите са му били дадени същия ден от четири курсисти като гаранция, че ще вземат при него практическия си изпит по кормуване. През август 2014 г. Грочев получава присъда от 2 години и 8 месеца за вземане на подкупи.

През юни 2015 г. турски шофьор засне как инспектор от ДАИ му иска подкуп на границата. Клипчето, на което бе заснет Петър Великов от ДАИ-Хасково, взриви социалните мрежи. Последва и неговото уволнение.

Отново през лятото на миналата година ДАИ-София започна дисциплинарни проверки на 11 свои служители и още няколко в други градове на страната. Агенцията обяви, че затяга контрола върху работата на служителите си.

През август пък Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група за подкупи. Членовете на групата са служители на Областен отдел „Контролна дейност - ДАИ“ - Стара Загора. Освен тях като обвиняеми бяха привлечени още четирима души - двама служители на АПИ и двама ръководители във фирми-изпълнители.

Престъпната група е приемала подкупи от транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за нуждите на ”Автомагистрала Тракия”- „Лот 2 Стара Загора - Нова Загора. Групата бе ръководена от началника на Областния отдел “Контролна дейност - ДАИ”- Стара Загора Ангел Димитров.

През ноември отново имаше арести в ДАИ-Хасково. Служители на автомобилната инспекция бяха задържани по подозрение, че са искали подкупи от шофьори на камиони. И четиримата арестувани са работили там от лятото, когато заради корупционни скандали беше сменено и ръководството на отдела.

Задържани са прибирали по 20 евро от всеки спрян товарен автомобил на магистрала "Марица", за да не го проверяват. Двама от тях бяха арестувани по време на дежурство, а другите двама - няколко часа след работа.

#ГДБОП #ДАНС #шофьорски книжки #подкупи #арест #ДАИ #спецакция