Обратно към пълната версия на статията »

До дни обявяват защо се разби военният самолет МиГ-29

До дни обявяват защо се разби военният самолет МиГ-29
От резултатите в доклада зависи дали веднага ще бъде отменена забраната за полети с МиГ-29, подчерта министърърт на отбраната Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-късно в четвъртък трябва да бъде готов предварителният доклад на комисията, която разследва причините за инцидента с бойния самолет МиГ-29.

„От резултатите в доклада зависи дали веднага ще бъде отменена забраната за полети с МиГ-29," подчерта министърърт на отбраната Аню Ангелов в Клисура късно вечерта в понеделник, предаде БТА.

Военен самолет МиГ-29 се разби сутринта на 26 април по време на учение в Пловдивско.

При инцидент с МиГ-29 пилотите майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев катапултираха, а машината се разби и изгоря между пловдивските села Царимир и Голям чардак.

Заради катастрофата бяха преустановени полетите на всички български самолети в двустранната българско-американска подготовка „Тракийска звезда", която се провежда от 17 април до 10 май в авиобазата „Граф Игнатиево".

Аню Ангелов припомни, че само два дни след инцидента полетите със Су-25 бяха подновени, а от утре ще започнат да летят и МиГ-21.

По думите на военния министър двамата пилоти вече са извън реанимацията и са в неврохирургията на ВМА-София.

Аню Ангелов припомни, че около 1 юли 2012 г. във връзка с трансформацията на военните формирования около 900 военнослужещи от цялата страна ще бъдат пренасочени в други поделения, една част от които - в Карловската бригада.

Министърът посочи, че в началото военните ще бъдат настанени в общежития, а на по-късен етап ще могат да вземат и семействата си.

Аню Ангелов присъства в Клисура на тържествената заря-проверка по случай 136-ата годишнина от Априлското въстание.

Проявите в Клисура продължават с панихида за загиналите по време на Априлската епопея клисурци и с възстановка на събитията в местността „Зли дол".

#Аню Ангелов #самолет МиГ-29 #майор Илия Дойчинов #Граф Игнатиево #„Тракийска звезда-2012 г." #министър на отбраната #Министерство на отбраната #Аню Ангелов #МиГ-29 #самолет #капитан Петър Методиев