Обратно към пълната версия на статията »

И ЕБВР отпусна заем на Фонда за гарантиране на влоговете

И ЕБВР отпусна заем на Фонда за гарантиране на влоговете
Снимка: Министерство на финансите
A A+ A++ A

Министърът на финансите Владислав Горанов и регионалният директор за България и Румъния на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Матео Патроне подписаха гаранционното споразумение, с което банката отпуска заем от 300 млн. евро на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание.

Директорът на фонда Радослав Миленков и Патроне подписаха заемното споразумение. Заемът е за срок от 9 години при 6-годишен гратисен период и ще попълни резервите на Фонда.

През миналата седмица и Световната банка одобри заем от 300 млн. евро за фонда със срок от 10 години и половина, като гратисният период е 6 години.

Финансовата подкрепа от двете институции ще помогне възстановяването на резервите на фонда след фалита на КТБ през 2014 г. Създадената да гарантира депозитите в банките структура се нуждае от общо 500 млн. евро, за да подсигури базата си за финансиране в дългосрочен план, а също и да се подготви да окаже подкрепа при необходимост след оценката на качеството на активите и стрес тестовете на банките.

Средствата, акумулирани във фонда, не стигнаха, за да се изплатят всички гарантирани в КТБ депозити.



#фонд за гарантиране на влоговете #заем #ЕБВР #депозит #КТБ #споразумение