Обратно към пълната версия на статията »

Взимаме 300 млн евро от ЕБВР с държавна гаранция

Взимаме 300 млн евро от ЕБВР с държавна гаранция
A A+ A++ A

300 млн. евро под формата на държавно гарантиран заем ще бъдат осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие. С парите ще бъде попълнен резервът на Фонда за гарантиране на влоговете.

Заемът ще е за девет години, първите шест от които ще са гратисен период. Целта е да се осигури по-голяма финансова независимост на Фонда за гарантиране на влоговете в дългосрочен план.

Заедно със заемното споразумение, подписано от регионалния директор на Европейската банка за възстановяване и развитие Матео Патроне и ръководителя на фонда Радослав Миленков, бе подписан и друг документ - гаранционно споразумение, което обаче трябва да бъде ратифицирано от парламента. То е между държавата - в лицето на финансовия министър Владислав Горанов и ЕБВР.

В понеделник бе оповестено, че Световната банка също ще осигури 300 млн. евро за Фонда за гарантиране на влоговете. По принцип, постъпленията във фонда идват от търговските банки. Неговият ресурс обаче бе изчерпан и дори се наложи попълването му със заемни средства заради кризата с Корпоративна търговска банка и изплащането на гарантираните депозити от нея. В момента се провежда оценка на качеството на активите на банките, която ще бъде последвана от стрес тестове. Според повечето анализатори, няма да е необходима държавна подкрепа след оповестяването на резултатите.

#заем #ЕБВР