Обратно към пълната версия на статията »

По нареждане на Борисов външно реже привилегиите на почетните консули у нас

По нареждане на Борисов външно реже привилегиите на почетните консули у нас
БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на външните работи ще предложи през следващата седмица изменение на три наредби, касаещи редица примилегии на почетните консули у нас. Промени ще има в Наредбата за реда за назначаване и приемане на почетни консули, Наредбата за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатически представителства и Наредбата за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатическите представителства и консулства.

Това съобщава по време на последното заседание на правителството министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на коментар на премиера Бойко Борисов. От диалога между двамата става ясно, че МВнР ще ограничи привилегиите на почетните консули у нас по нареждане на министър-председателя.

Към февруари 2016 г. в България са регистрирани като почетни консули 64 лица, според сайта на МВР. Голяма част от тях са известни български бизнесмени и други публични лица.

“Министър Митов, научавам напоследък за действия на почетни консули на други държави у нас, които по никакъв начин не отговарят на статута им. Каква е позицията на външно министерство, прави ли се нещо?”, обръща се Бойко Борисов към министър Митов. Той от своя страна коментира, че подобни въпроси са поставени и от други министри. “Именно за тази цел в Министерството на външните работи вече е създадена работна група, която до няколко дни ще предложи изменения в посочените нормативни актове. Реализирането на тези изменения изисква приемане на съответни постановления на МС. МВнР се ангажира в срок до следващото заседание на МС да предложи за междуведомствено съгласуване посочените предложения”, отговаря външният министър. Той уточнява, че МВнР ще съгласува промените с Министерството на финансите и МВР.

“Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз... Ходят с ескорт или с какво ли не. Министерството на външните работи да направи преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено. Така че Министерство на вътрешните работи и Министерството на външните работи да свършат тази работа, а госпожа Захариева да види правната норма”, затваря темата премиерът Борисов.

Ролята на почетните консули е уредена от Виенската конвенция за консулските отношения, отбелязва БГНЕС. Повечето почетни консули у нас са български граждани, които са били предложени от съответните държави. Окончателно решение за това дали даден български гражданин може да бъде почетен консул се взима с решение на Министерския съвет. Освен ползването на “червен” дипломатически номер, почетните консули могат да възстановяват ДДС за разходи, които са свързани с ролята им да представляват съответната държава. Основната роля на почетните консули е развитието на търговски, икономически, културни и научни връзки между съответната държава, която представляват и Република България.

 

 



#почетни консули #Борисов #Митов #привилегии