Обратно към пълната версия на статията »

Руското военно министерство търси доставчици на делфини

Руското военно министерство търси доставчици на делфини
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви обществена поръчка на стойност 1.75 млн. Рубли (около 24 720 долара) за закупуването на 5 делфина Афала.

Изискванията са да бъдат предоставени пет делфина – три мъжки и два женски, на възраст от три до пет години и с дължина на тялото от 2.3 до 2.7 метра. Задължително условие е екземплярите да бъдат в отлично здраве и да проявяват добра двигателна активност.

Хуманното залавяне на делфините също е залегнало в условията на поръчката. При улова им тябва да присъстват специалисти, които да обезпечат безболезненото им изваждане от мрежите. Ветеринар-специалист по морските бозайници ще е готов да им окаже първа помощ, да им даде лекарства за намаляване на стреса и да определи дали уловените женски са бременни. Уловените делфини ще бъдат транспортирани в специални контейнери, пълни с морска вода и ще бъдат под постоянен надзор от лекар.

След анексирането на Крим от севастополския делфинариум заявиха готовност да обучат делфини и морски котки за целите на Военноморския флот на Руската федерация. Програмата за използване на делфини за военни цели датира още от годините на СССР, но при разпада му през 1991 година делфинариума в Севастопол, където е бил базиран проекта, остава на територията на Украйна, като програмата практически е преустановена.

 

#Русия #Министерство на отбраната #делфини #обществена поръчка