Обратно към пълната версия на статията »

Скандал в Европарламента: ЕС даде на султана Ердоган ключовете от портата на Европа

Скандал в Европарламента: ЕС даде на султана Ердоган ключовете от портата на Европа
Лидерът на групата на либералите в ЕП и бивш белгийски премиер Ги Верхофстат заяви пред депутатите, че постигнатото споразумение е "много проблемно"
A A+ A++ A

Европейският съвет даде на Ердоган ключовете от портата на Европа благодарение на споразумението с Анкара за решаването на бежанската криза, реагираха депутати от Европейския парламент, цитирани от македонския информационен сайт МКД.

Лидерът на групата на либералите в ЕП и бивш белгийски премиер Ги Верхофстат заяви пред депутатите, че постигнатото споразумение е "много проблемно": "Споразумението с Турция ще ни донесе проблеми. С този договор ние всъщност дадохме ключовете от портата на Европа на наследника на Османската империя Ердоган. Смея дори да кажа - на султана Ердоган ", заяви Верхофстат. Той добави, че сега Ердоган ще решава за „влизането” в Европейския съюз.

„Европейският съвет не е трябвало на Турция да даде "празен чек", каза Манфред Вебер, лидер на дясната Европейската народна партия, най-голямата група в Европейския парламент. Под израза "празен чек" Вебер има пред вид отстъпките, които Европейският съвет е направил на Турция, а не само съгласието за още 3 млрд евро помощ за Анкара.

„Преговорите за емиграцията не трябва да се смесват с процеса на преговори за присъединяване на Турция към ЕС, който от години е в застой и който лидерите на Европейския съвет се споразумяха да ускорят съгласно споразумението с Турция”, заяви лидерът на социалистите Джани Питела.

Лидерите от Европейския съвет ще се опитат да финализират сделката с Турция на срещата на върха в Брюксел на 17 и 18 март. Ръководителят на турската дипломация Мевлют Чавушоглу отхвърли днес твърденията, че Анкара "помолила" ЕС да даде пари, след като Брюксел удвои сумата, за справяне с бежанската криза. "Свидетели сме на несправедливите обвинения към Турция”,. Как ще са давани пари на Турция, как Турция ще се е молила за тях?!", отхвърли обвиненията Чавушоглу на пресконференция в Анкара.

 

#Европейски парламент #Ердоган