Обратно към пълната версия на статията »

AES инвестира 50 млн. евро в соларни паркове край Силистра

A A+ A++ A

Американската компания AES започва строителството на седем фотоволтаични електроцентрали с обща мощност от 20.6 мегавата до Силистра.

Паркът ще бъде финансиран с 48 млн. евро от Societe Generale Експресбанк, съобщиха от централата на банката в сряда.

„Успяхме да създадем подходящ модел за предоставяне на проектно финансиране в различни сектори на икономиката. Това ни дава възможност да бъдем полезни и в рамките на стратегията на ЕС за производство на енергия от възобновяеми източници“, заяви по този повод Мария Русева, изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк.

Една от електроцентралите на AES Solar в България, дъщерно дружество на американския енергиен гигант AES, с мощност 3.8 мегавата е в експлоатация от януари 2011 г.

Останалите 16.8 мегавата са в процес на изграждане и ще бъдат завършени до месец май 2012 г.

През 2009 г. AES откри вятърен енергиен парк край Каварна на стойност 270 млн. евро. Той е съвместен проект между компанията и българо-германската фирма „Гео пауър“ (Geo Power).

Очаква се вятърният парк да достигне капацитет на производство на енергия от алтернативни източници до 330 МW.

Паркът е с 52 турбини, всяка с капацитет от 3 МW, и може да произвежда до 340 GWh електроенергия на година. В рамките на проекта бяха разкрити 20 нови работни места.

AES e вложила над 1.5 млрд. евро в България, като приблизително 1.3 млрд. от тях са инвестирани в ТЕЦ „AES Гълъбово“ в комплекса „Марица-изток 1“.

Освен в България AES Solar има действащи или в процес на изграждане електроцентрали в Италия, Испания, Франция, Индия и САЩ.

#вятърен парк #ТЕЦ AES Гълъбово #Силистра #слънчева енергия #соларен парк #AES