Обратно към пълната версия на статията »

"Скай нюз" разполага с данните на 22 000 джихадисти от "Ислямска държава"

"Скай нюз" разполага с данните на 22 000 джихадисти от "Ислямска държава"
A A+ A++ A

Британската телевизия Скай нюз е получила документи, съдържащи имената, адресите, телефонните номера и контакти със семействата на 22 000 джихадисти от Ислямска държава (ИД). Екстремистите са от 51 държави, включително Великобритания. Те са давали личните си данни, за да бъдат приети в терористичната групировка. Едва след надлежното отговаряне на 23 въпроса, кандидат-джихадистите стават членове на бойните сили на халифата.

Скай нюз информира, че множество от имената в документите са вече известни.
Много от джихадистите преди присъединяването си към ИД са минали през редица „горещи точки“ – в Йемен, Судан, Тунис, Либия, Пакистан и Афганистан, но без да бъдат засечени или наблюдавани, така че без проблем са стигали до Сирия, участвали са в сражения и се връщали без проблеми вкъщи.

Един от файловете в получените документи е кръстен „Мъченици“ и съдържа имената на екстремистите, желаещи да извършват самоубийствени атентатати, за което и са били обучени.

Информацията стига до Скай нюз от разочарован член на ИД, който откраднал флашка с документите от шефа на полицията за вътрешна сигурност на ИД – организация, сравнявана от запознати с действията й с нацистката СС.
Човекът, който откраднал флашката, е бивш боец от редовете на Свободната сирийска армия , преминал в редовете на ИД. Той се нарича Абу Хамед. Той се разочаровал поради факта, че правилата на исляма, пред които се прекланя, въобще не присъствали в практиката на ИД, поради което избягал от терористичната групировка.

Репортер на Скай нюз се срещнал с беглеца на тайно място в Турция, където получил флашката с документите.

#ислямска държава #джихадист #документ #Великобритания #екстремист