Обратно към пълната версия на статията »

Македонски вестник: България е „Мексико на Балканите” за престъпниците

Македонски вестник: България е „Мексико на Балканите” за престъпниците
„Злоупотребявай с държавни пари, избягай в България, почувствай се българофил и отправи обвинение към Македония, че върши политическа репресия към хората с българско самосъзнание”, се казва в текст на македонския всекидневник. Снимка: briz15.com
A A+ A++ A

Македонският вестник „Капитал“ определи България като „Мексико на Балканите“ за македонските престъпници, които бягат в страната.

„Злоупотребявай с държавни пари, избягай в България, почувствай се българофил и отправи обвинение към Македония, че върши политическа репресия към хората с българско самосъзнание“, се казва в текст на македонския всекидневник, озаглавен „Кой има полза от липсата на двустранен договор за екстрадиция с България“, предаде агенция „Фокус“.

„Македонските граждани, които са обвинени в извършването на престъпления, виждат в България едно „Мексико на Балканите“ и след като разберат, че са преследвани от властите, заминават за България и изведнъж започват да играят националните чувства, появили се внезапно“, пише вестникът.

Изданието посочва, че последният македонски „бежанец“ е бил Зоран Даневски, който беше управител на един от най-големите земеделски комбинати в Македония – „Джумайлия“, и е обвинен за злоупотреба на 1.5 млн. евро държавни пари.

„Изчезна зърното от държавния резерв, а веднага след това изчезна и той – отпраши за България, където малко след това беше открит и арестуван. Но старата болка – проблемите с екстрадицията на нашите заподозрени – отново се появи. Съдът в Благоевград трябва да реши дали Даневски ще бъде екстрадиран в Македония. Защитата му иска да докаже връзка с бившия премиер Любчо Георгиевски и по тази причина и заради неговото българско самосъзнание не можел да бъде съден справедливо в Македония“, коментира още изданието.

„Пред този проблем Македония е изправяна няколко пъти. Въпросът е кой е виновен за това, че с години не може да се издейства уважаване на международните правила? Със Сърбия, Хърватия и Черна гора Македония подписа договор, съгласно който могат да бъдат екстрадирани собствени граждани, дори ако са издирвани от другите страни за корупция или организирана престъпност. Защо Скопие и София не подпишат такъв договор? Защо България и не знае за такъв договор?“, пише македонският „Капитал“.

#премиер #Любчо Георгиевски #София #Скопие #Черна гора #Хърватия #Сърбия #Балканите #Мексико #България #Македония #Благоевград #съд