Обратно към пълната версия на статията »

След Месни заговезни започват великденските пости

След Месни заговезни започват великденските пости
БГНЕС
A A+ A++ A

Днес е Месни Заговезни (Неделя месопустна) - последният ден, в който се яде месо преди великденските пости. Празникът е с плаваща дата, но винаги в неделя, осем седмици преди Великден.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.

Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в почти всички култури като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека, вкопчил за достигане на надмощие над желанията и страстите.

В прехода между зимата и пролетта обаче чрез постите се цели и настройване и почивка на организма.

По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

Традиционни гозби за този ден са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

 

#християнство #църква #пости