Обратно към пълната версия на статията »

Северна Корея ще превръща вражеските танкове в "сварени тикви"

Северна Корея ще превръща вражеските танкове в "сварени тикви"
БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея се похвали с ново анти-танково оръжие, което според лидера на страната Ким Чен Ун може да превърне и най-тежко бронираните вражески машини в „сварена тиква”.

Държавните медии на страната разказаха, че диктаторът е наблюдавал тестове на портативна ракета с лазерно насочване, която има „най-дългият обсег в света” и „точност на снайпер”.

„Той с голямо задоволство отбеляза, че бронираните танкове и коли на враговете, които се хвалят с голяма маневреност и ударна сила са нищо повече от сварени тикви пред опасността от анти-танковото оръжие”, съобщава държавната информационна агенция на Пхенян.

Ким Чен Ун е наредил оръжието да влезе в процес на масово производство възможно най-скоро, както и да бъде доставено на военните подразделения по границата с Южна Корея и на бреговата охрана на КНДР.

Северна Корея поддържа армия с численост 1,2 милиона души, при 25 милиона население на цялата страна. Южната й съседка има два пъти по-малка професионална войска и двойно по-голямо население.

Комунистическата страна е изключително затворена и потайна, но се смята, че повечето от въоръжението й е морално остаряло и военната дейност е сериозно засегната от недостиг на гориво.

Недоимакът в много сфери на живота в Северна Корея вероятно тепърва ще се влошава. Съветът за сигурност на ООН подготвя нови санкции срещу страната заради проведените тестове с ядрено оръжие в началото на годината.

#Северна Корея #Ким Чен Ун #танкове #бронирана техника #лазер